Под тепихом информације о раду

В. К.
Под тепихом информације о раду

Сарајево - Велики број институција БиХ пао је на испиту транспарентности, јер не објављују извјештаје о раду и не достављају тражене информације.

Показала је то ревизија учинка под називом "Траспарентност рада институција БиХ", коју је спровела Канцеларија за ревизију институција БиХ. Институцијама БиХ у 2014. години поднесено је око 3.000 захтјева за приступ информацијама, а зелено свјетло дале су у 87 одсто случајева. Подаци из упитника који су достављени ревизорима указују на то да је број неформалних захтјева премашио 30.000.

- Од 64 институције којима су пристигли захтјеви, 38 их је дозволило приступ информацијама у свим случајевима, 23 су дозволиле приступ информацијама у више од 60 одсто, док су три дозволиле приступ информацијама у распону од десет до 25 одсто случајева - навели су ревизори.

Анализа је показала да институције не обезбјеђују потпуну транспарентност рада и да је неопходно мијењати прописе да би стање било поправљено.

- Није ријетка појава да институције не испуњавају прописану законску обавезу у погледу достављања података, а различито тумачење законских одредаба довело је до различитог поступања у случају подношења жалби - навели су ревизори, који су утврдили и да од 67 институција само 26 на својој интернет страници објављују планове рада и извјештаје о раду.

Предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације у Представничком дому Парламента БиХ Момчило Новаковић је нагласио да би многе институције требало да се угледају на Парламент, који предњачи у објављивању материјала.

- То се, нажалост, не би могло рећи за бројне институције, да ли због тога што немају људе који то треба да раде или једноставно нису заинтересовани, тако да информације објелодањују са великим закашњењем - рекао је Новаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана