Почело измјештање миграната у камп „Липа“ у српском повратничком селу

ГС
Почело измјештање миграната у камп „Липа“ у српском повратничком селу

БИХАЋ - Полиција Унско-санског кантона (УСК) рано јутрос је започела акцију измјештања миграната у новоотворени прихватни камп на локалитету Липа, у српском повратничком селу између Бихаћа и Босанског Петровца.

Како је и најављено, прво је почело преузимање и транспорт миграната који бораве у напуштеним објектима и на улицама града на Уни.

Полицијски службеници измјештају више од стотину особа које су у претходном периоду боравиле на стадиону Фудбалског клуба Јединство и у оближњој Градској алеји у Бихаћу.

Они су одвезени аутобусима у поменути центар, гдје их дочекују медицински тимови који ће обавити њихов здравствени преглед прије смјештања у камп.

Тренутни капацитет новоотвореног прихватног кампа на локалитету Липа омогућава смјештај око 1.000 људи, док би акција измјештања могла потрајати неколико дана због детаљних љекарских прегледа. Планирано је да акција измјештања миграната траје више дана да би се испоштовале све потребне хигијенско здравствене мјере.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић изјавио је да ће се премјештањем миграната у новоизграђени центар растеретити урбано подручје Бихаћа, те омогућити ефикаснија безбједносна и здравствена контрола миграната.

Према полицијским процјенама, на подручју Бихаћа тренутно борави око 1.500 миграната без ријешеног питања смјештаја.

Петковић: Наставак обесправљивања Срба у Федерацији

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је да је смјештање миграната у српском селу Липа код Бихаћа наставак континуираног обесправљивања Срба у ФБиХ као конститутивног народа, што је недопустиво.

- Без сагласности српског народа изграђен је камп у селу Липа, односно на њиховој вјековној земљи. То је доказ да су им у ФБиХ погажена сва права - рекао је Петковић.

Петковић сматра да постоји могућеност да мигранти буду трајно насељени у селу Липа.

- То значи да би Срби из ФБиХ у неком догледном времену у потпуности били протјерани. То Република Српска и њене институције неће дозволити - рекао је Петковић.

Представници Срба у ФБиХ: Нови ударац српском народу

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Александар Штрбац назвао је подвалом изградњу мигрантског кампа у српском селу, те указао да кантонална власт крши наредбу донесену због вируса корона тако што их тамо премијешта.

Штрбац је рекао да се у вријеме стање природне несреће, које је прогласила федерална васт, врши масовно измјештање миграната из околине Бихаћа, те да је очигледно да су неки кантони држава у држави, поготово ако треба да се спроведу антисрпска дјеловања.

Став власти Унско-санског кантона, Штрбац је оцијенио као поруку да Срби у Федерацију нису добро дошли.

- Овим пројектом измјештања мигранта крши се више наредби федералног штаба Цивилне заштите, које су обавезујуће за све грађане и органе ФБиХ. Подсјећам на одлуку Савјета министара о забрани кретања илегалних миграната и њиховог изласка из прихватних центара - нагласио је Штрбац.

Штрбац је рекао да изградња мигрантског центра у српском селу Липа представља само понављање страдалничке историје српског народа са подручја Крајине.

Делегат српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Драгана Дамјановић изјавила је да српски повратници у ФБиХ ни након двије и по деценије нису успјели остварити права достојна човјека у 21. вјеку, али су зато власти у том ентитету у рекордном року успјеле изградити мигрантски центар, што указује да је ријеч о планском етничком чишћењу Срба и исламизацији на том подручју.

- Не желимо мигранте на српској земљи. Овом приликом поручујемо да ћемо одмах након укидања мјера и наредби које је доније федерална власт изаћи и блокирати све путеве у ФБиХ - поручила је Дамјановићева.

Она је истакла да прогон Срба из Крајине никада није престао.

- Власти у ФБиХ и накод 25 година од завршетка рата раде на етничком чишћењу Срба у ФБиХ. Изградња мигрантског центра у српском селу Липа је планска исламизација - рекла је Дамјановићева.

Додала је да су власти на нељудски и крајње подао начин искористиле ванредно стање и по ко зна који пут удариле на српски живаљ у ФБиХ.

Начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић мигрантски камп у српском селу Липа назвао је "пројектом" од кога треба извући средства за инфраструктуру.

- Мигрантски камп у Липи је завршена прича. Сада требамо искористити тај пројекат да оградимо православно гробље и цркву која се налази у близини кампа - рекао је Прошић.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић сматра да јеово нови ударац српском народу у ФБиХ и порука да иду од своје куће, али и да доносиоци те одлуке не мисле добро ни Бошњацима нити Србима који живе на тим просторима.

- Фраза "остани код куће" добија нови облик "иди од куће" и поново се поиграва са једним народом. Формирање мигрантског центра у српском селу Липа је порука Србима да иду од куће - оцијенила је Рунићева за Срну.

Она је подсјетила да куће Срба у Унско-санском кантону ни 22 године од повратка нису условне за живот достојан човјека, а Срби повратници у бихаћким селима која су некад припадала Дрвару живе без струје, пута и воде.

- Одлуку о стварању услова за живот за неке нове избјеглице није донијело локално бошњачко становништво. Политичка мрља њихових руководилаца у сарадњи са међународном заједницом тражи поново узрок раздора међу становништвом на овом простору - рекла је Рунићева.

Она је оцијенила да доносиоци те одлуке не мисле добро ни Бошњацима нити Србима који живе на овим просторима и, заједно са међународном заједницом, ускраћују основна људска права становништву које вијековима живи на том подручју.

Рунићева поставља питање да ли је међународна заједница питала власти са којима је уговарала овај "бизнис" - да ли је локално становништво обезбијеђено?

- Да ли исти траже нови сукоб како би могли опет „интервенисати“. Ми Дрварчани смо вољели отићи у Бихаћ, иако је већина Срба отишла из њега и знамо да, поред свих љепота којим обилује, има мјеста на којима се могао изградити мигрантски центар - навела је Рунићева.

Она је поставила питање властима ФБиХ и да ли је српско село Липа обећани запад.

- Да ли је српска Липа обећани запад? Да ли ће ова такозвана успутна мигрантска станица постати њихово одредиште? Да ли ће српска Липа добити школу, болницу? Да ли ће у тој школи бити обезбијеђена национална група предмета и да ли ће здравствена услуга бити на једнако лошем нивоу као већина таквих у ФБиХ - пита Рунићева.

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша сматра да је изградња мигрантског центра у селу Липа некоректан потез власти Унско-санског кантона и ФБиХ које су искористиле тренутак када се цијели свијет бори против вируса корона, а начелник општине Босанско Грахово Милорад Глигић оцјењује да је то порука Србима да нису добродошли на своја вјековна огњишта.

- Искориштен је тренутак када се цијели свијет бори против вируса корона. Некоректан је потез власти Унско-санског кантона и ФБиХ што су за смјештање миграната изабрали чисто српско село - рекао је Радивојша Срни.

Глигић је истакао да су Срби из Ливањског кантона спремни да дођу у Липу и организују протесте, ако је потребно.

- За грађане БиХ закон треба да је исти, али очигледно појединци га крше и за њих он не важи. Измјештањем миграната из Бихаћа у село Липа крше се одлуке Владе ФБиХ које су донесене у вријеме епидемије вирусом корона, али очигледно то сада није битно - нагласио је Глигић.

 Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ упутио је данас апел српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додик за „помоћ у заустављању великобошњачке политике и изградње мигрантског центра на простору српског села Липа, код Бихаћа“.

У писму се подсјећа да су власти града Бихаћа и УСК у моменту проглашења ванредне ситуације у Републици Српској и ФБиХ донијели одлуку да на простору српског села Липа, у дубини хомогене српске територије, изграде мигрантски центар за мигранте из Азије и Африке.

У писму се додаје да српски народ из тог краја са невјерицом гледа насељавање миграната.

- Потребна је ваша помоћ, човјека који има највеће повјерење српског народа указано на изборима у Републици Српској, а ви сте предсједник и политичке партије која је апсолутно доминантна код Срба у Федерацији. Молимо вас да се заједно супротставимо тежњама великобошњаке политике да потпуно униште српску заједницу у овим хомогеним српским срединама - закључује се у писму српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана