Пљуште жалбе на тендере

Ведрана Кулага
Пљуште жалбе на тендере

Сарајево - Транспарентност поступака јавних набавки у БиХ је на ниском нивоу, што потврђују и најновији подаци према којима је лани запримљено више од 3.600 жаби на спроведене тендере, што је и рекорд посљедњих година.

Годишња вриједност поступака јавних набавки у БиХ, према званичним подацима, износи око двије милијарде марака, а годинама стижу упозорења да посебан проблем представљају уговори који бивају закључени без објаве јавног позива, односно у четири ока.

Подаци о броју жалби које стижу на адресу канцеларије, која има централу у Сарајеву и филијале у Бањалуци и Мостару, показују да сваке године обарају рекорде.

То потврђује најновији извјештај о раду Канцеларије за разматрање жалби БиХ за 2018. годину који је упућен у парламентарну процедуру. На њихове адресе су, од јануара до краја децембра прошле године, стигле 3.652 жалбе на спроведене поступке јавних набавки, што је рекордан број у посљедњих пет година. То значи да им је, у просјеку, стизало око десет жалби дневно.

- Тенденција запримљених жалби је у порасту у односу на 2017. годину, и тај број је већи за 18,5 одсто јер је тада евидентирана 2.901 жалба - наведено је у извјештају о раду који је потписала предсједавајућа Канцеларије за разматрање Илма Мехић-Јусуфбашић.

Епилог је добило 3.385 поднесака, што, како кажу у канцеларији, показује да је највећи број предмета ријешен у року, док је неријешено остало око седам одсто запримљених жалби.

У невладином сектору, који држи под лупом јавне набавке у БиХ, истичу да један од разлога за повећање броја жалби лежи у закону који је у примјени од новембра 2014. године. Истичу да је направљен такав систем да понуђач пише жалбу уговорном органу, а ако је он одбије, аутоматски је просљеђује Канцеларији за разматрање жалби.

Из парламентарне комисије за финансије и буџет раније су нагласили да законски оквир није лош, а да је питање да ли се све написано поштује, а тај став су поновили и у Канцеларији за ревизију институција БиХ у једном од извјештаја који је третирао питање транспарентности јавних набавки.

У БиХ би ускоро требало да буду усвојене измјене и допуне Закона о јавним набавкама, којим ће, како је раније поручено, бити исправљени недостаци и проблеми које су се показали у пракси након ступања на снагу закона 2014. године. Циљ је, како су казали, да прецизније дефинишу поједине ставке и подигну транспарентност.

Агенција за јавне набавке БиХ је у протеклим годинама у неколико наврата пречешљала закључене уговоре о набавкама, а из анализа је било видљиво да уговорни органи махом понављају исте грешке и правдају их истим изговорима. У врху тих изговора су неправовремено покренута процедура, жалбени поступак, премосница до спровођења новог поступка и хитност која не испуњава услове који су прописани законом.

Проблеми

У канцеларији су се пожалили и на кадровску попуњеност. Навели су да су, од укупно 15 систематизованих радних мјеста државних службеника који раде на управном рјешавању, радила лани четири, док су двије савјетнице за

питања јавних набавки цијеле године биле на породиљском боловању, а два савјетника за та питања примљена су у стални радни однос тек крајем новембра 2018. године.

Број запримљених жалби по годинама

2018.          3.652

2017.          2.901

2016.          2.684

2015.          2.011

2014.          1.132

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана