Пленковић: БиХ ће бити спољнополитички приоритет Хрватске

Срна
Пленковић: БиХ ће бити спољнополитички приоритет Хрватске

Сарајево - Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је у Сарајеву да ће БиХ бити спољнополитички приоритет број један за нови сазив хрватске Владе.

"О томе свједочи и моја посјета БиХ само осам дана након формирања Владе Хрватске", рекао је Пленковић на конференцији за новинаре након сусрета са предсједавјућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, који је први данашњи састанак Пленковића са званичницима БиХ.


Пленковић је истакао да ће све институције Хрватске бити подршка БиХ у одржању политичке и сваке друге стабилности земље и напретку на путу у ЕУ, наводећи да је припремљен текст споразума са БиХ о сарадњи на европским питањима који ће ускоро бити потписан.

"На предстојећој заједничкој сједници Савјета министара БиХ и Владе Хрватске разматраћемо сва резидуална питања", најавио је Пленковић и додао да су све институције Хрватске у тијесном контакту са институцијама БиХ с циљем унапређења привредне сарадње, укупних односа, али и напретка БиХ на ЕУ путу.

Он је истакао да ће експерти Хрватске помоћи БиХ да припреми одговоре на упитник ЕУ који ће јој омогућити позитивно мишљење Европске комисије и стицање статуса кандидата.

"Приступамо као партнер БиХ и помоћи ћемо вам, али рјешења морају да дођу из БиХ", нагласио је Пленковић, додавши да је изборни закон и даље једна од кључних тема у БиХ и да је у интересу Хрватске расвјетљавање чињеница у вези са одржавањем избора у Стоцу и конститутивност хрватског народа.

Пленковић је најавио да ће Хрватска бити главна повезница за земље које имају амбицију за улазак у ЕУ у тренутку када процес проширења за Унију више нема приоритетни значај.

Звиздић је изјавио да Хрватска спада међу пет најважнијих трговинских партнера и инвеститора у БиХ и да је увијек била подршка БиХ у процесу приближавања ЕУ.

"Имаћемо и даље недвосмислену подршку Хрватске на путу интеграција, а заједничка сједница Савјета министара и Владе Хрватске ће бити одржана до краја године и биће разматрана бројна питања", рекао је Звиздић.

Звиздић очекује да ће експерти Хрватске помоћи институцијама БиХ да одговоре на упитник ЕУ у року од шест мјесеци како би до краја 2017. године БиХ добила кандидатски статус, што је стратешки спољнополитички интерес БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана