Петар Шикман, кандидат Савеза за промјене за начелника општине Мркоњић Град: Водићу већу бригу о трошењу новца

Горан Маунага
Петар Шикман, кандидат Савеза за промјене за начелника општине Мркоњић Град: Водићу већу бригу о трошењу новца

Радићу на повећању инвестиција и производње, развоју услужног сектора, што ће допринијети отварању нових радних мјеста и повећању броја запослених, каже кандидат Савеза за промјене за начелника општине Мркоњић Град Петар Шикман.

* ГЛАС: Шта очекујете од предстојећих локалних избора и шта ће они донијети становницима Ваше општине?

ШИКМАН: Очекујем побједу, а затим ћу радити на стварању повољних услова за развој привреде. Радићу и на побољшању економске ситуације. Сви други приоритети за вријеме мог мандата проистицаће из потреба грађана.

* ГЛАС: Шта је у основи Вашег програма и за шта ћете се залагати?

ШИКМАН: У основи мог програма је заустављање катастрофалног стања и већа брига о буџету. Он је до сада био потрошачки, а не развојни. Зауставићемо масовни одлазак радно способног становништва и отворићемо нова радна мјеста. Младим људима даћемо повољности да би остајали овдје, а радићемо и на повећању наталитета. Школе су нам затворене, а број уписаних ђака стално се смањује. Посветићемо више бриге пензионерима. Смањићемо задуженост општине. Посебну бригу посветићемо отварању мјесних заједница. Грађани немају коме да се обрате и ријеше своје проблеме. Вратићемо мјесне заједнице и поставити секретаре који ће стално бити доступни становницима. Обезбиједићемо владавину права па неће више бити непотизма приликом запошљавања. Воду ћемо довести у све дијелове општине. Акценат ће бити и на квалитетнијем здравству, већој бризи о селу, породицама погинулих бораца, ратних војних инвалида, старим и изнемоглим лицима и онима којима је потребна помоћ.

* ГЛАС: Како ћете гарантовати грађанима да ћете испунити обећано ако побиједите?

ШИКМАН: Спреман сам да одмах потпишем изјаву да за годину буде одржан референдум и ако тада не прођем, одмах предајем мандат. То је довољна гаранција.

* ГЛАС: Зашто грађани треба да гласају за Вас, а не за другог кандидата?

ШИКМАН: Ја сам човјек из народа, овдје живим и радим, ту ми је породица. Нећу управљати Мркоњић Градом са стране. Људи ме познају, знају да сам одговоран, да имам искуства у привреди и да поштујем дисциплину. Кад постоје ред и дисциплина, постоје и резултати.

* ГЛАС: Како бисте оцијенили противкандидата?

ШИКМАН: Не желим да противкандидату и дами налазим мане, али мислим да су овдје дуго на власти, 12 година и да нису ништа урадили. Имамо мање запослених него раније, превише су нас задужили, неплански су трошили средства, правили су скандале... Говорили су да је Мркоњић Град најбољи за живот. Јесте за њих. Говорили су да нема посла онај ко неће да ради. То није тачно, људи желе да раде, али посла нема. Локална власт понашала се расипнички, новац су трошили у пројекте који су могли да чекају боља времена.

Први потез

* ГЛАС: Шта ћете прво урадити ако побиједите на изборима?

ШИКМАН: Прво ћемо на годишњи одмор послати шефове који су довели до оваквог стања у општини. То ћемо прво урадити у органима управе, јер риба смрди од главе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана