Пендеш: БиХ шаље у свијет поруку као нефункционална земља

Срна
Пендеш: БиХ шаље у свијет поруку као нефункционална земља

САРАЈЕВО - Хрватски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Марина Пендеш изјавила је да БиХ у свијет шаље поруку као нефункционална земља, те поручила да су потребне реформе и измјене закона.

Она је изразила незадовољство извјештајем Кристијана Шмита пред Савјетом безбједности УН у Њујорку, истичући да не одговара истини и да у њему није ни поменуто угрожавање права Хрвата у БиХ.

Говорећи о овогодишњим општим изборима у БиХ и измјенама Изборног закона, Пендешова је подсјетила да је лидер ХДЗ БиХ Драган Човић рекао да је та странка увијек отворена за разговор.

“Веома је битно да смо у истој позицији као остала два конститутивна народа, да можемо бирати предсједника и представнике у власти”, рекла је Пендешева за Н1.

Тврдећи да се нису стекли услови за изборе, Пендешева је истакла да ће ХДЗ БиХ ипак у њима учествовати јер је то мање зло.

“Често се фокусирамо на оно што је за нас битно, а то је измјена Изборног закона, желећи да БиХ доведемо у позицију за кандидатски статус у ЕУ”, навела је Пендешева.

Када је у питању финансирање избора, Пендешева је рекла да не разумије наводе да Хрвати опструишу обезбјеђивање новца за спровођење избора.

“Прво треба донијети буџет, и то је законски, није опструкција министра /финансија у Савјету министара Вјекослава/ Беванде. Министар Беванда није једини одговоран за доношења буџета”, нагласила је Пендешева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана