Педијатар болна тачка малих општина

Милијана Латиновић
Педијатар болна тачка малих општина

Бањалука - Да је рад педијатријске службе болна тачка здравствених установа у Републици Српској, потврђују примјери из појединих локалних заједница у којима нема педијатара или су ангажовани свега неколико сати седмично, па су родитељи принуђени да болесну дјецу воде у домове здравља у сусједним општинама.

Након што је “Глас Српске” недавно објавио причу да је у Дому здравља у Дервенти на 1.500 дјеце запослен само један педијатар који ради искључиво у првој смјени, те да родитељи послијеподне и викендом малишане воде у Добој и Бањалуку, јавили су нам се и родитељи из других општина које тиште исти проблеми.

Педијатра сваки дан немају ни у Дому здравља у Броду и то већ годину и по, од када је љекар у тамошњој здравственој установи дао отказ и одселио се. Брођанка Николина С. испричала је да педијатар долази два пута седмично и да су гужве велике.

- Долазе љекари из других општина. И по три сата се чека на преглед. Не може дијете са високом температуром или неким још озбиљнијим здравственим проблемима чекати када ће љекар доћи. Принуђени смо да у хитним ситуацијама одемо у Добој - казала је ова Брођанка.

Да ситуација није сјајна потврдио је за “Глас Српске” и директор Дома здравља у Броду Зоран Предојевић, нагласивши да настоје наћи што боље рјешење да тај проблем буде превазиђен.

- Педијатар који је радио у нашем Дому здравља је отишао прошле године и од тада смо принуђени да се сналазимо. Два пута седмично долазе нам два педијатра из Добоја. Свјесни смо да би много боље било да специјалисту из те области имамо 24 часа дневно, али ситуација је тренутно таква. Од Министарства здравља и социјалне заштите РС добили смо сагласност да одшколујемо свог педијатра, који би требало са дипломом да се врати за неких двије и по године - рекао је Предојевић и додао да је у служби педијатрије у овој здравственој установи регистровано око 600 малишана.

Да би малишане одвели код педијатра мјештани Доњег Жабара принуђени су да путују у Брчко дистрикт или Бјељину, јер је на подручју те општине отворена само Амбуланта породичне медицине у којој ради једна докторица. Начелник општине Никола Ђокановић истиче да иако имају око 5.000 становника, трећина њих здравствену заштиту остварује у Брчком.

- Да имамо Дом здравља све би било лакше, овако не можемо ни добити педијатра ни седмично да долази - рекао је Ђокановић.

Како “Глас Српске” сазнаје без педијатра су прије три дана остали и у Дому здравља у Шамцу, јер је докторица која је радила у тамошњој здравственој установи дала отказ и почиње радити у дервентском Дому здравља. У шамачком Дому здравља у сриједу су расписали конкурс за пријем педијатра. Према стандардима и нормативима Министарства здравља и социјалне заштите РС на 800 дјеце треба да буде запослен један педијатар.

Приватне амбуланте

У Фонду здравственог осигурања РС наводе да су у циљу обезбјеђења што квалитетније и доступније здравствене заштите за осигуранике почели да сарађују са приватним здравственим установама.

- Када је ријеч о педијатрија, Фонд има потписане уговоре за пружање ове  услуге са свим домовима здравља у РС, као и са око 20 приватних здравствених установа - навели су у Фонду здравства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана