Паушал, возила и гозба извлаче новац из буџета

Ведрана Кулага
Паушал, возила и гозба извлаче новац из буџета

Сарајево - Исплата паушала, сумњиво коришћење службених возила и потрошња за храну и пиће те за рад посланичких клубова кључне су замјерке које су ревизори пронашли у контроли финансијских извјештаја Парламента БиХ за 2016. годину.

Главни ревизор БиХ Драган Вранкић доставио је Парламенту БиХ нацрт извјештаја о финансијској ревизији и дао му рок од 15 дана да се изјасни и достави примједбе након чега ће бити објављен коначан налаз. Иако је Парламент добио позитивно мишљење, скренута му је пажња на проблеме који се годинама понављају. Један од њих је исплата мјесечног паушала током цијеле године свим парламентарцима, а није све било по правилима ни приликом употребе службених аутомобила, правдања трошкова са путовања и рачуна за храну и пиће. Ревизори су упозорили и на издатке које су направили посланички и делегатски клубови.

Парламент БиХ лани је располагао са 16 милиона марака, а потрошено је нешто више од 15 милиона. И прошле године је највише новца дато за бруто плате и накнаде на плату - 9,79 милиона КМ. На платном списку је лани било 218 особа, међу којима су и парламентарци који су у професионалном радном односу у тој институцији.

Накнаде су извукле из буџета 1,56 милиона, а исплаћиване су за превоз, смјештај, одвојени живот, топли оброк, регрес, отпремнине за одлазак у пензију, јубиларне награде, помоћ у случају смрти и теже болести. На тој листи је и паушал за који је избројана 488.061 КМ, а на који мјесечно, у износу од 713 марака, имају право сви посланици и делегати без обзира на радно-правни статус.

- Интерним актима још није прецизно дефинисано шта се подразумијева под обављањем посланичке и делегатске дужности, суштина и намјена, и поново истичемо потребу да то буде прецизирано и транспарентније дефинисано - навели су ревизори.

Путни трошкови износили су готово 850.000 марака, а ревизори су утврдили да су увећани у односу на одобрени износ и да је реструктурирано чак 124.550 КМ да не би прекорачили лимит.

- Слично се догодило и 2015. године. Један од разлога за то је повећан број пратећег особља посланика и делегата као што су преводиоци, шефови кабинета, савјетници и други - наведено је у извјештају.

Проблема је било и код правдања трошкова насталих на путовањима јер је утврђено да је приложена документација непотпуна, а Парламенту је сугерисано да анализира узроке сталног раста путних трошкова.

Проблеми су поново уочени и при употреби службених возила којих је 15 у возном парку Парламента БиХ. Возила стално могу да користе чланови руководства оба дома Парламента, али немају право на накнаду трошкова превоза на посао.

- Евиденције о употреби службених возила нису уредне и потпуне, а у појединим налозима евидентиране су велике релације означене као локална вожња. Оне прелазе 100 километара дневно, што указује на могућност ненамјенског коришћења возила - наведено је у извјештају.

Издаци за уговорене услуге износили су 1,90 милиона, од чега је за репрезентацију дато 130.000 КМ. Ревизори су увидом у рачуне уочили да су појединци, иако нису прелазили дозвољени лимит, користили услуге хране и пића без јасних образложења о поводу настанка трошка, активности, догађају или сусрету који је организован, што доводи у питање сврху и оправданост трошкова репрезентације.

Посебна пажња скренута је на новац којим располажу клубови посланика. Странкама које имају представнике у Парламенту је одобрено 950.000 КМ, а потрошено је 940.000. Клубови су потрошили 406.000 КМ углавном за репрезентацију, рад у изборној јединици и уговоре о дјелу.

- Нисмо уочили значајније промјене у погледу доношења јасних правила и процедура трошења и правдања средстава за већи дио 2016. године. У новембру су донесена одређена правила - став је ревизије.

На исплату паушала и друге пропусте у трошковима Парламента БиХ указали су и консултанти Центара цивилних иницијатива који надгледају рад те институције.

- Годинама предлажемо да буде размотрен приједлог за преиспитивање и дефинисање стварне сврхе паушала који примају сви посланици и делегати, уз отварање могућности за укидање те накнаде онима који имају професионални радни ангажман у Парламенту, а таквих је 51 од њих укупно 57 - кажу у Центрима цивилних иницијатива.

Набавке

Ревизори су неправилности пронашли и у јавним набавкама. Нагласили су да је потребно успоставити систем контрола који ће обезбиједити ефикасно спровођење процедура јавних набавки и досљедну примјену прописа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана