Ова занимања су најплаћенија у БиХ

Агенције
Ова занимања су најплаћенија у БиХ

Сарајево - Приликом одабира будућег занимања, већина студената није упозната с информацијама о томе како су која занимања плаћена, не располажу ни податком која су занимања дефицитарна или којих занимања има превише на бх. тржишту.

Оваква ситуација доприноси ''производњи'' вишка кадрове што доводи хиљаде дипломаната у стање незапослености по окончању студија.

Према посљедњим истраживањима портала Posao.ba и Plata.ba, која су проведена на подручју тржишта рада, у Босни и Херцеговини највишу зараду могу донијети дипломе електротехничког, економског и фармацеутског факултета.

Софтвер инжењери с магистеријем плаћени су мјесечно у просјеку 1.800 КМ док су они с бацхелор дипломом плаћени 1.560 КМ. ИТ пројект менаџери и ИТ специјалисти плаћени су 1.750 КМ, док ИТ менаџер заради просјечно око 1.700 КМ, а ИТ пројект менаџер 1.900 КМ, преноси Радио Сарајево.

Особе које заврше економски факултет имају прилику да добро зарађују у будућности, али с овим факултетом је теже пронаћи посао, судећи према подацима Завода за запошљавање.

Диплома фармацеутског факултета може донијети мјесечна примања од 2.600 КМ, што је зарада менаџера фармацеутских производа, док фармацеут просјечно прима око 1.300 КМ мјесечно.

Архитектура и грађевина доносе мање плаћене послове. Међутим, ова анализа укључује просјечне плате у БиХ, што не значи да специфичне позиције нису више плаћене у зависности од регије, година радног искуства, индустрије...

Положај жене у друштву

Увијек је актуелно питање положаја жене у друштву и њихове дискриминације у пословном свијету. Да ли се жена у бх. пословном свијету заиста налази у неповољнијем положају у односу на мушкарце? И ако да, у колико неповољнијем положају?

Подаци Федералног завода за статистику БиХ кажу да укупно 898,596, односно 61,3 посто жена није активно на тржишту рада. Подаци даље говоре да је од наведене бројке, више од 58 посто жена изјавило како су обесхрабрене за тражење посла из више разлога.

Нажалост, обесправљеност жена честа је и у случајевима када се налазе у радном односу. У истраживању портала Посао.ба, урађеног на основу података сервиса Плата.ба, жене запослене у области фармације, економије и просвјетних области имају у просјеку и до 300 КМ мању плату у односу на мушке колеге.

У поређењу с остатком Европе, Босна и Херцеговина се налази на шестом мјесту земаља чији су радници најспремнији на живот и рад у иностранству. Више од 78 посто испитаника из БиХ је спремно да ради у иностранству.

Њемачка и Аустрија најпожељније дестинације за рад

Испитаници из Босне и Херцеговине изабрали су Њемачку као најпожељнију земљу за живот и рад (72 посто), затим Аустрију (60 посто), те Швајцарску (59 посто).

Скандинавске земље такође високо котирају као пожељне дестинације, па се тако за Шведску изјаснило близу 50 посто испитаника, а у Норвешкој би било спремно радити 41 посто испитаника из Босне и Херцеговине.

Подсјећамо, у глобалном поретку истраживања, најатрактивнијим земљама за живот и рад испитаници су оцијенили Сједињене Државе (49 посто), док су сљедеће најпожељније дестинације Велика Британија и Канада, које је навело 37 посто односно 35 посто испитаника.

Узорак истраживања

У истраживању је учествовало 1,216 испитаника из Босне и Херцеговине.

Више од 65 посто испитаника је из добне групе 21-34 године, док је друга најбројнија добна група испитаника између 35 до 44 године.

Дистрибуција испитаника према полу је била готово равномјерна, па је тако у истраживању учествовало 51 посто женских и 49 посто мушких испитаника из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана