Осуђени директори добијају јавну етикету

Ведрана Кулага
Осуђени директори добијају јавну етикету

Бањалука - Српска ће по узору на земље региона успоставити листу директора и осталих руководилаца у јавном и приватном сектору који су правоснажно осуђени због кривичних дјела у привреди.

Највећи посао у креирању листе пашће на леђа Републичког завода за статистику. Предуслов да се статистичари ухвате посла је усвајање предложеног статистичког програма РС за период од 2018. до 2020. године који би идућег мјесеца требало да буде разматран у Народној скупштини РС.

У предложеном материјалу је наведено да је планирано увођење нових истраживања о правним и одговорним лицима, односно прикупљање података о лицима против којих је правоснажно завршен кривични поступак за преступ у привреди.

Директорица Републичког завода за статистику Радмила Чичковић казала је да већ годинама анализирају податке из области криминалитета, али да имају нове планове.

- Дио тих планова је и успостављање статистике о одговорним лицима у вези са почињеним кривичним дјелима. Слична истраживања врше се и у земљама региона, односно у Србији и Хрватској, а ми их планирамо обавити у периоду док буде на снази овај статистички програм - каже Чичковићева.

Успјех истраживања ће, према њеним ријечима, зависити и од сарадње судова и тужилаштава који су главни актери кривичних поступака.

- Појам одговорних лица у Кривичном законику РС је веома широк и зависи од учињеног кривичног дјела, односно његовог починиоца. У сваком случају то могу бити и руководиоци у јавном и приватном сектору - директори, њихови замјеници и остали руководиоци, те друга лица која могу вршити улогу одговорног лица - појаснила је Чичковићева и на питање да ли ће резултати бити јавни одговорила да сва истраживања објављују у разним облицима.

Замјеник предсједника Одбора за безбједност у Народној скупштини РС Драго Калабић из СНСД-а подржава ову идеју, иако сматра да је стигла касно.

- Има народна изрека - за учињено нема лијека. Статистика увијек ради добре ствари, али политика креира прописе. Могли смо да имамо те информације давно, али то из неких разлога, мени непознатих, није одговарало политици. Да је то урађено прије десетак година вриједјело би злата. Сада ће бити мање вриједно, али ће у сваком случају бити добро да јавност има увид у то ко је шта радио јер је много људи привредним криминалом оробило фирме - рекао је Калабић.

Према подацима МУП-а РС за прву половину прошле године у области сузбијања привредног криминалитета откривено је 408 кривичних дјела, што је за 9,7 одсто више него у истом периоду годину раније. Акценат у раду полиције је био на откривању сложенијих кривичних дјела привредног криминалитета и случајева у којима је причињена већа материјална штета. У овом периоду процесуирани су случајеви у којима је причињена штета износила 28,77 милиона, а извршиоци остварили противправну имовинску корист од 32,01 милион марака.

Статистика криминалитета, на којој већ раде у Заводу за статистику, обухвата прикупљање и обраду података о пријављеним, оптуженим и осуђеним лицима. У Заводу за статистику истичу да ће у средњорочном периоду посебан нагласак бити стављен и на побољшање квалитета података о провалама, крађама и трговини дрогом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана