Остају исте плате у институцијама

Срна
Остају исте плате у институцијама

Сарајево - Савјет министара БиХ на приједлог Министарства финансија и трезора донио је одлуке о висини основице за обрачун плате запосленима у институцијама БиХ за 2016. годину која ће износити 475,69 КМ и непромијењена је од 2012. године.

У 2012. години је ради буџетских уштеда извршено смањење плата и регреса који износи 300 КМ, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара утврдио је Приједлог споразума између Савјета министара БиХ и Владе Краљевине Саудијске Арабије о сарадњи у области борбе против криминала којим се унапређује билатерална сарадња те надлежне институције двије земље укључују у међународне акције у борби против криминала. 

Двије земље ће сарађивати у борби против криминала у свим његовим облицима, а нарочито против тероризма и организованог криминала, прања и фалсификовања новца, кријумчарења оружја, наркотика, људи, незаконитих имиграција и трговине људима.

За извршење овог споразума задужени су Министарство безбједности за Савјет министара БиХ и Министарство унутрашњих послова за Владу Саудијске Арабије.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог амандмана на Споразум о гранту у склопу Програма ИПА 2009 за БиХ "Побољшање инфраструктуре регионалне основне транспортне мреже у БиХ – жељезнички транспорт" између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/", с основама за закључивање.

На овај начин омогућава се кориштење неутрошених средстава гранта у износу од милион евра за санацију насталих штета од катастрофалних поплава које су се догодиле у мају прошле године и њихово преусмјеравање на жељезничке дионице које су највише погођене поплавама. Период провођења Споразума продужава се до 1. децембра. 

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог основа за закључивање Споразума између БиХ и Европске уније о учешћу БиХ у програму "Европа за грађане 2014 - 2020. године" којим се омогућава пружање подршке групама грађана, невладиним организацијама и локалним органима власти. 

Програм "Европа за грађане" подржава укључивање грађана у процес европских интеграција, јачање европског идентитета заснованог на заједничким вриједностима, развијање осјећаја припадности ЕУ те јачање узајамног разумијевања и толеранције међу грађанима.

БиХ је успјешно учествовала у програму "Европа за грађане 2007 - 2013", када су 33 апликанта из БиХ учествовала као партнери у одобреним пројектима те четири апликанта из БиХ као носиоци пројеката, укупне вриједности од 129.000 евра.

Наставити мониторинг јавних набавки 

Савјет министара БиХ усвојио је Извјештај о мониторингу поступака јавних набавки за 2014. у којем се наводи да је остварен значајан напредак у изградњи система јавних набавки, те да су уговорни органи усвојили значајан број препорука из претходних извјештаја.

Агенција за јавне набавке БиХ задужена је да настави мониторинг поступака јавних набавки и да редовно, једном годишње, извјештава о резултатима, како би се обезбиједило економски оправдано и рационално трошење јавних средстава.

Од 582 дописа о уоченим неправилностима које је Агенција упутила током 2014. године, уговорни органи су одмах исправили неправилности у 148 случајева, у 79 случајева су образложене неправилности, док је 59 органа одговорило да ће неправилности отклонити у наредном периоду. 

Свега 12 уговорних органа је поништило поступак због указаних неправилности, док их 248 није одговорило на неправилности по мониторингу. 

Савјет министара задужио је данас Министарство правде да ради на законским прописима како би се у БиХ досљедно примјењивале међународне конвенције о заштити слободе говора и мишљења.

Министарство за људска права и избјеглице је задужено да сачини цјеловиту информацију о стању и слободи медија у БиХ, у свјетлу појаве притисака и застрашивања медија, а у складу са закључком Представничког дома од 15. јануара.

Савјет министара примио је к знању Информацију о појави притисака и застрашивања медија, коју је Министарство за људска права и избјеглице сачинило на основу изјашњења надлежних БиХ, ентитетских и кантоналних органа. 

У информацији се наводи да је у периоду од 2006. до 2014. године путем Линије за помоћ новинарима регистровано 60 кривичних случајева против новинара и медија.

У корист новинара донесено је девет правоснажних пресуда, седам пресуда за исплату новчане компензације од 200 до 500 КМ те двије кривичне пресуде са накнадом штете од 600 до 1.500 КМ. Један случај је окончан извињењем новинару који је био жртва напада. 

У 13 случајева нису проведене истраге или недостају докази за поступање правосудних институција. 

Савјет министара БиХ задужио је Министарство за људска права и избјеглице да припреми и достави приједлог закона о забрани изазивања и ширења националне, вјерске, расне и других облика мржње у БиХ, чиме је подржана иницијатива Дениса Бећировића, посланика у Представничком дому.

Данас је разријешен дужности члан Одбора државне службе за жалбе Феликс Видовић ради именовања на другу дужност, а Генерални секретаријат Савјета министара задужен је да распише конкурс за избор три члана тог одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана