Орићевом саборцу десет година робије

Жељка Домазет
Орићевом саборцу десет година робије

Сарајево - Суд БиХ у петак је првостепеном пресудом на десет година затвора осудио Изета Арифовића за злочине почињене над српским цивилима у Подрињу.

Суад Смајловић осуђен је на годину и два мјесеца, а трећеоптужени Амир Салиховић је ослобођен кривице. Ријеч је о бившим саборцима ратног команданта Сребренице Насера Орића и Сабахудина Мухића који су се такође у петак појавили у Суду БиХ.

Прије него што је Судско вијеће у саставу Станиша Глухајић, Шабан Максумић и Весна Јесенковић ушло у судницу да ишчита првостепену пресуду, Орић је, на питање “Гласа Српске” откуд он ту, рекао врло самоувјерено: “Дошао сам да посјетим ратне другове”.

Предсједник Судског вијећа Станиша Глухајић је казао да је овом тројцу суђено по Кривичном закону бивше Југославије те да је Суд донио одлуку да су Арифовић и Смајловић криви за злочине против цивилног становништва, а да за Салиховића није доказана кривица.

- Арифовић и Смајловић су криви што су за вријеме рата између Војске Републике Српске и Армије РБиХ у јуну и јулу 1992. године у Сребреници и Братунцу ликвидирали лица која су требала да буду заштићена. Арифовић је крив за убиства двојице цивила у Сребреници који су заробљени 12. јула 1992. године у мјесту Залазје код Сребренице, као и јер је 21. јуна 1992. у мјесту Ратковићи код Братунца убио Живана Продановића - рекао је Глухајић.

Додао је да је Смајловић крив и због тога што је оскрнавио тијела мртвих пуцајући у њих након убиства.

Амир Салиховић је ослобођен кривице за незаконито хапшење девет особа након војне акције у Залазју 12. јула 1992. и њихово одвођење у непознатом правцу, од када им се губи сваки траг. Глухајић је рекао да је судско вијеће у одлуку увјерио исказ кључног свједока О2 који је ове ликвидације видио из непосредне близине.

- Када се десио напад на Ратковиће, свједок О2, који је био очевидац догађаја, је видио Арифовића да је заробљеног Живана Продановића убио. Видио је да је Арифовић пуцао у њега, а лично је познавао Продановића и све то је гледао из непосредне близине - казао је Глухајић.

Додао је да су свједоци потврдили да је Смајловић рафалом пуцао у мртва тијела која су довожена из Залазја.

Појаснио је да је исказ свједока О2 потврђен и у другим исказима и доказима који су предочени Вијећу Суда БиХ.

- Вијеће није прихватило алиби Арифовића да је био тешко рањен у то вријеме и да се тешко кретао, као ни Смајловића да није био у Сребреници - рекао је Глухајић.

Додао је да, у недостатку доказа, Вијеће није могло ван разумне сумње утврдити да је Салиховић починио дјело које му стављају на терет. Казао је да на ову пресуду стране у поступку имају право жалбе у року од 15 дана након што им буде уручена.

Након изласка из судског комплекса ни адвокати Лејла Човић која је, иначе, бранилац Насера Орића, ни Смајловићев адвокат Сабина Мехић нису биле расположене за било какве изјаве. Умјесто њих адвокатску улогу преузео је Орић и само  кратко рекао да ће дати изјаву када поступак буде окончан.

Мјере забране

По објављивању пресуде донесено је рјешење којим се Арифовићу одређују мјера забране.

- Суд БиХ је Арифовићу увео мјере забране по којима му је забрањено путовање ван БиХ. Одузима му се путна исправа и дужан је да преда документа, а у Главни центар за обраду података Граничне полиције уносе се његови подаци. Обавезан је да се јавља полицији Тузле сваког понедјељка - рекао је судија Глухајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана