Опрано 70 милиона марака за пет година

Ведрана Кулага
Опрано 70 милиона марака за пет година

Источно Сарајево - У БиХ је у легалне новчане токове у протеклих пет година убачено готово 70 милиона марака опраног новца, а пријаве о сумњивим трансакцијама су махом стизале од банака и микрокредитних организација.

Најновији подаци о вриједности илегалног новца у легалним токовима сажети су у извјештају о раду Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ за прошлу годину.

Спроведеним истрагама утврђено је да је лани кроз финансијски систем у легалне новчане токове БиХ убачено 10,27 милиона марака нелегално стеченог новца.

- Причињена материјална штета од пријављених кривичних дјела укупно је износила два милиона, а стечена имовинска корист око 8,93 милиона КМ - пише у извјештају СИПА.

Подаци инспектора показују да је лани материјална штета по буџете, идентификована поднесеним извјештајима о постојању основа сумње о почињеним кривичним дјелима из области финансијског криминала, износила 16,57 милиона, а незаконито стечена имовинска корист износи нешто више од шест милиона КМ.

Слична ситуација је забиљежена и у протеклим годинама, а из ранијих података СИПА о вриједности опраног новца је видљиво да су се износи кретали од седам до чак 32 милиона марака на годишњем нивоу.

Међу сумњивим трансакцијама које су пријављивале банке већи број се односи на учестале приливе из иностранства на рачун страног представништва у БиХ, ино-приливе на рачун правне особе у БиХ из некооперативних земаља, сумњиве уплате од стране невладиних организација на рачун физичких лица те разне готовинске уплате на личне рачуне. Сумње су стварали и полози готовине на рачун правне особе који знатно одступају од претходног пословања, приливи у корист физичке особе која није становник БиХ са оф-шор дестинације на основу консултантских услуга, а провјераване су и чињенице које су указивале на пословне малверзације и корупцију. Најчешћа обиљежја сумњивих трансакција пријављених од осталих обвезника су, како су раније појаснили у СИПА, биле готовинска отплата кредита без поријекла новца, учестали ино-приливи путем система брзог преноса новца у корист рачуна физичке особе те пријевремена отплата лизинг аранжмана.

Директор СИПА Перица Станић наводи да је лани остварена специфична сарадња Финансијско-обавјештајног одјељења те институције у области спречавања и истраживања кривичних дјела прања новца и финансирања терористичких активности.

  • Та сарадња се одвија преко Егмонт групе и у 2017. години то одјељење је остварило сарадњу са 40 земаља. Агенција је у истом периоду реализовала све наредбе Суда и Тужилаштва БиХ на откривању тих кривичних дјела - казао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана