Опасног терористу БиХ тражи због дроге

Горан Маунага
Опасног терористу БиХ тражи због дроге

Сарајево - БиХ је за Бегзадом Спахићем (37), који је ухапшен у турском граду Килису због припремања самоубилачког терористичког напада, расписала потјерницу због неовлашћене производње и трговине дрогом иако је он неколико пута боравио на сиријском ратишту као припадник специјалне јединице Исламске државе.

Турска полиција и жандармерија у акцији на локацији Инанли, у близини сиријске границе, прошле седмице ухапсили су Спахића и четворо држављана Азербејџана. Код њих су пронађени и заплијењени експлозив и прслуци које користе бомбаши самоубице. Турске снаге безбједности претпостављају да су планирали да изведу самоубилачки напад. Суд у Килису одредио им је притвор због чланства у Исламској држави и посједовања експлозива.

Саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним структурама каже да је Спахић 2013. године у два наврата ишао у Сирију и да је тамо и рањаван. Упркос томе, Интерпол је на захтјев правосуђа БиХ прошле године расписао црвену потјерницу за њим и то не због повезаности с тероризмом него, како стоји на сајту Интерпола, трговине дрогом.

- Спахић је рођен у Зеници гдје има пријављено и пребивалиште, а у Сирији је име промијенио у Ебу Дерда ел Босни. У џихад у Сирију отишао је авионом из Сарајева за Истанбул 12. јула 2013. С њим у авиону били су Сенад Касуповић и Мирза Капић. Спахић се вратио 29. септембра у 2013. у БиХ. Био је рањен - рекао је наш саговорник.

Додао је да је Спахић у Сирију поново отишао 18. октобра 2013. године, опет преко Истанбула. На ратишту је поново рањен.

Истакао је да је Спахић био припадник специјалне јединице Исламске државе, а највише времена провео је у Раки, одакле је прије неколико дана са четворицом припадника терористичке организације стигао у Турску, гдје је и ухапшен.

Вршилац дужности декана Факултета безбједносних наука Бањалука Предраг Ћеранић каже да никако не би смјело да се дешавају пропусти да за терористом попут Спахића буде расписана потјерница због дроге.

- Он је један од најактивнијих припадника Исламске државе. Долазак Спахића из Раке у Турску спада у већ покренути талас повратка држављана БиХ који ратују у терористичким организацијама у Сирији. Таквих попут Спахића биће сваким даном све више и у региону и у БиХ, јер је Исламска држава пред сломом - рекао је Ћеранић.

Случај Бегзада Спахића само је један у низу нелогичних одлука институција БиХ када се ради о безбједносно опасним особама. Прошле седмице "Глас Српске" је објавио да је Суд БиХ оставио на слободи шест особа осуђених за тероризам.

Потјернице

Занимљиво је да правосуђе БиХ није Интерполу доставило фотографије терориста Салема Хасића (29) и Алдина Махмутовића (29), које посједује чак и "Глас Српске", а за којима је ова институција прошле године такође расписала црвене потјернице. Хасића правосудни органи потражују због кривичног дјела организовање терористичке групе, тероризам, илегално стварање и придруживање паравојним и параполицијским формацијама. Наш саговорник каже да Хасић звани Хорни има пријављено пребивалиште у општини Грачаница и да је често посјећивао вехабијску заједницу Горња Маоча. Из Сарајева за Истанбул отишао је авионом 5. априла 2013. године заједно са Енесом Мешићем који је недавно ухапшен.

Махмутовића правосуђе БиХ тражи због придруживања страним паравојним формацијама. Пријављено мјесто пребивалишта му је у улици Крајишких бригада у Добоју. У Сирију је отпутовао 30. септембра 2014. авионским летом из Сарајева до Истанбула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана