Олакшице привреди, полицији и младенцима

Свјетлана Шурлан, Жељка Домазет
Олакшице привреди, полицији и младенцима

Сарајево, Бањалука - Опрема која је неопходна предузећима у производном процесу убудуће ће бити ослобођена од плаћања увозних дажбина, а намети неће бити плаћани ни на опрему за деминирање, војне и полицијске установе, ватрогасну и цивилну заштиту и школску и свадбену опрему.

Дефинисано је то одлуком о условима и поступку остваривања права на ослобађање плаћања увозних и извозних дажбина коју је јуче на приједлог Управе за индиректно опорезивање (УИО) усвојио Савјет министара БиХ.

Од плаћања дажбина ослобођени су они који увозе опрему која се увози за нову или проширење и модернизацију производње под условом да је није могуће набавити на домаћем тржишту. Дажбина је ослобођена и опрема која је улог странаца осим аутомобила и аутомата за забаву и игре на срећу. Царину при увозу неће плаћати ни увозници опреме за војску, полицију и казнено-поправне установе, коју у потпуности финансирају донатори, те средстава за деминирање.

И средства за пројекте обнове и реконструкције у БиХ, ако их је усвојио Савјет министара и у потпуности или већим дијелом их финансирају страни донатори или међународне развојне банке биће ослобођена дажбина. Исти третман имаће и опрема намијењена ватрогасцима и цивилној заштити и имовина физичког лица уколико из иностранства долази да живи у БиХ или довози насљедство из друге државе.

Олакшице ће имати и они који увозе опрему за склапање брака попут свадбене опреме, поклона и предмета из домаћинства који припадају физичком лицу које се ради склапања брака пресељава из друге државе у БиХ. Плаћања увозних дажбина ослобођени су и школска опрема, образовни материјали и роба за потребе слијепих.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је да ће ослобађање или смањење царина бити од користи за привреду.

- Највећу корист имаће текстилна, обућарска и кожарска индустрија. Сви који су тражили ове олакшице истицали су да ће дио уштеда искористити за инвестиције и запошљавања, а с друге стране конкурентност њихових производа биће већа на иностраном тржишту - казао је Бојић и додао да БиХ не губи на укидању ових царина, него добија на новом запошљавању, инвестирању и повећању трговине.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић казао је да је ријеч о олакшицама које су привредници тражили дужи период и да ће оне допринијети побољшању инвестиционе климе.

Одлуком је прописано и да ће путник у личном пртљагу моћи да пренесе некомерцијалну робу без плаћања увозних дажбина у вриједности до 600, умјесто досадашњих 200 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана