Одузете цигарете и скоро 50 килограма ситно резаног дувана

ГС
Одузете цигарете и скоро 50 килограма ситно резаног дувана

Први резултати јавне кампање "Стоп шверцу" Управе за индиректно опорезивање БиХ су 8.326 привремено одузетих паклица цигарета и 48,5 килограма ситно резаног дувана, чија се тржишна вриједност процјењује на 50.000 КМ.

Овлаштени службеници регионалног центра Мостар су на више локација привремено су одузели 6.531 паклицу цигарета, 490 ручно пуњених цигарета и 10,5 килограма резаног духана. Укупна тржишна вриједност привремено одузете робе је 34.270 КМ.

На подручју Власенице привремено је одузето 1.118 паклица разних цигарета /ФМ, Кинг/ и 11,5 килограма ситно резаног дувана. Тржишна вриједности одузете робе процијењена је на 7.729 КМ.

Од два лица на подручју општине Вогошћа привремено је одузето 677 паклица цигарета и 14 килограма ситно резаног духана, укупне тржишне вриједности у износу од 5.751 КМ.

Овлаштена службеници из регионалног центра Бањалука су од једног физичког лица на подручју Санског Моста привремено одузели 13,5 килограма резаног дувана, процијењен тржишне вриједности од 2.250 КМ.

Одузета роба није имала акцизне маркице које издаје УИО. Против лица од којих је одузета биће покренути прекршајни поступци пред надлежним судовима.

У активностима на терену овлаштени службеници УИО су користили специјалну опрему коју је Управи донирала Влада САД путем Програма ЕXБС.

Из УИО су подсјетили да су кампањом "Стоп шверцу" позвали све грађане у БиХ да на отворену линију чији је број 080 02 06 07 потпуно бесплатно и анонимно дојаве савки облике незаконите трговине и утају индиректних пореза.

Грађанима који су дојавили незакониту продају дувана и дуванских прерађевина изказана је захвалност, те су из УИО и даље сугерисали да грађани позивају отворену линију "Стоп шверцу, уз напоменуо да се пријаве могу послати и путем имејл адресе: stop_svercu@uino.gov.ba.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана