Одмори и партијски избори чувари техничког мандата

Ведрана Кулага
Одмори и партијски избори чувари техничког мандата

Бањалука - Нови сазив Савјета министара БиХ врло вјероватно неће бити формиран ни до јесени јер побједници посљедњих избора - СНСД, ХДЗ БиХ и СДА нису одмакли далеко у преговорима, а упућени сматрају да се значајнији помак може очекивати тек када прођу годишњи одмори и избори у странци Бакира Изетбеговића.

Иако се из свих странака могу чути изјаве да је потребно што прије ставити тачку на формирање власти, ништа на терену не иде у прилог томе. Дуже вријеме делегације странака нису сјеле за исти сто, а у јавности се још, као кључни камен спотицања, наводи истрајавање Бошњака да БиХ прво потпише акта која показују опредијељеност ка чланству у НАТО-у, док странке из Српске то не прихватају.

Конгрес СДА, на којем ће бити изабрани нови предсједник и руководство, заказан је за крај септембра, а у СНСД-у ту странку виде као кључни камен спотицања за формирање власти. СДА и Изетбеговићу, како оцјењују, одговора ова ситуација јер држе све под контролом имајући у виду да су још дио власти јер Савјет министара функционише у техничком мандату.

- Све чињенице говоре да је СНСД, као побједник у РС, за спровођење изборне воље грађана те је сличан став и међу странкама које су окупљене око ХДЗ-а БиХ. Изетбеговић сада има потпуну контролу поред оваквих који долазе из СДС-а и ПДП-а и видљиво је да су добро увезани партнери који желе да та осовина остане. Многи декларативно говоре да се што прије формира Савјет министара, а сједе у фотељама и ово им одговара - рекао је за “Глас Српске” члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.

Не крије да се наговјештавају и неке нове коалиције из структура које су, како каже, губитничке у Српској.

- То говори у прилог овоме што стално понављамо - да Сарајеву одговарају подобни Срби из СДС-а и ПДП-а који ће негирати институције РС - рекао је Кошарац.

У врху СДС-а, којег од недјеље води актуелни министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, казали су да до сада на органима странке није било ријечи о евентуалном уласку у власт и у овом мандату.

Политиколог Војислав Савић сматра да су СДА и ДФ странке којима још није у интересу да буде формиран Савјет министара.

- Разумијем да је Звиздићу у интересу да чак и у ограниченом, техничком мандату сједи на челу Савјета, али интереси осталих су још нејасни - рекао је Савић за “Глас Српске”.

Истиче да унутарстраначки избори у било којој партији нису и не могу бити препрека за формирање власти, нарочито након оволико времена. Сматра да долазак Шаровића на чело СДС-а не може много да се рефлектује на процес формирања власти у заједничким органима.

- Нисам сигуран да ће СДА опет изводити политичке и постизборне акробације да би изабрала мањинског партнера у Српској нити вјерујем да ће то Милорад Додик као члан Предсједништва дозволити. Не вјерујем ни да је то у интересу СДС-а, јер прошли пут су тако ушли у власт и на изборима доживјели огроман пад у броју гласова, тако да сигурно имају преча посла у сопственој организацији - закључио је Савић.

Звиздић као прекретница

 

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић за федералне медије каже да је СДА, тобоже, шест мјесеци тражила партнере за власт иако јој није требао ниједан јер је имала довољно руку с ХДЗ-ом и СНСД-ом у Парламенту.

 - Затим се наставило с одуговлачењем промјене власти и ово би се могло задржати мјесец, два, након чега СДА више неће моћи манипулисати тиме. Кључна прекретница биће кад предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић постане предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ јер ће тада морати да поднесе оставку у Савјету министара - рекао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана