Одбор за заштиту права Срба:Савјету безбједности шаљемо извјештај о нападима на српске повратнике у ФБиХ

Срна
Одбор за заштиту права Срба:Савјету безбједности шаљемо извјештај о нападима на српске повратнике у ФБиХ

БАЊАЛУКА- Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ најавио је да ће писати извјештај Савјету безбједности УН и конзуларно-дипломатским представништвима о нападима на Србе у ФБиХ.

Одбор је подсјетио да су од почетка године у српском селу у ФБиХ направили мигрантски камп, да за православни Бадњи дан кажњавају дјецу јер су носила српске заставе и српска обиљежја, Србима повратницима пале куће и сијена, суспендују српске полицајце из МУП, јер им нису по мјери.

- Нападају на објекте Српске православне цркве, скрнаве гробља, уништавају ћирилицу гдје год могу, довозе отпад из других земаља и смјештају га у Дрвар и Грахово, понижавају српске жртве на Казанима, не дају Србима да се запосле у јавном сектору - напоменули су из Одбора и додали да би за попис свих напада на Србе у ФБиХ требало писати десет дана.

Извјештај који ће писати Савјету безбједности и дипломатско-конзуларним представништвима садржаће, како је најавио Одбор, 166 тачака о конкретним нападима на Србе у ФБиХ.

Одбор је упитао високог представника у БиХ Валентина Инцка зашто ћути о уништавању српског народа у ФБиХ, гдје је заједница, која је бројала 541.000 Срба, сведена на једва 45.000.

Простор ФБиХ од 8.400 километара квадратних гдје су већински живјели Срби, како наводе из Одбора, на удару је да се физичким и правним насиљем отме од Срба.

- Извјештај високог представника Савјету безбједности БиХ садржи 165 тачака. У тих 165 тачака нема мјеста за Саву Билановића којем су запалили кућу да га после 20 година отјерају са родне груде - напоменули су у саопштењу и додали да би за Србе у ФБиХ, ако би имали само 50 одсто права и слобода коју имају Бошњаци у Републици Српској, то био корак од седам миља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана