Odbor za zaštitu prava Srba:Savjetu bezbjednosti šaljemo izvještaj o napadima na srpske povratnike u FBiH

Srna
Odbor za zaštitu prava Srba:Savjetu bezbjednosti šaljemo izvještaj o napadima na srpske povratnike u FBiH

BANjALUKA- Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH najavio je da će pisati izvještaj Savjetu bezbjednosti UN i konzularno-diplomatskim predstavništvima o napadima na Srbe u FBiH.

Odbor je podsjetio da su od početka godine u srpskom selu u FBiH napravili migrantski kamp, da za pravoslavni Badnji dan kažnjavaju djecu jer su nosila srpske zastave i srpska obilježja, Srbima povratnicima pale kuće i sijena, suspenduju srpske policajce iz MUP, jer im nisu po mjeri.

- Napadaju na objekte Srpske pravoslavne crkve, skrnave groblja, uništavaju ćirilicu gdje god mogu, dovoze otpad iz drugih zemalja i smještaju ga u Drvar i Grahovo, ponižavaju srpske žrtve na Kazanima, ne daju Srbima da se zaposle u javnom sektoru - napomenuli su iz Odbora i dodali da bi za popis svih napada na Srbe u FBiH trebalo pisati deset dana.

Izvještaj koji će pisati Savjetu bezbjednosti i diplomatsko-konzularnim predstavništvima sadržaće, kako je najavio Odbor, 166 tačaka o konkretnim napadima na Srbe u FBiH.

Odbor je upitao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka zašto ćuti o uništavanju srpskog naroda u FBiH, gdje je zajednica, koja je brojala 541.000 Srba, svedena na jedva 45.000.

Prostor FBiH od 8.400 kilometara kvadratnih gdje su većinski živjeli Srbi, kako navode iz Odbora, na udaru je da se fizičkim i pravnim nasiljem otme od Srba.

- Izvještaj visokog predstavnika Savjetu bezbjednosti BiH sadrži 165 tačaka. U tih 165 tačaka nema mjesta za Savu Bilanovića kojem su zapalili kuću da ga posle 20 godina otjeraju sa rodne grude - napomenuli su u saopštenju i dodali da bi za Srbe u FBiH, ako bi imali samo 50 odsto prava i sloboda koju imaju Bošnjaci u Republici Srpskoj, to bio korak od sedam milja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana