Од социјалне помоћи живи 29.000 особа

Маријана Миљић
Од социјалне помоћи живи 29.000 особа

Бањалука - Број корисника социјалне помоћи у РС сваке године расте за десет одсто, али се износ новца за ове намјене не повећава, а уз то ове категорије становништва суочене су са дугом процедуром за остваривање својих права по локалним заједницама, због чега на прве исплате чекају чак 19 мјесеци.

Мањкавости овога система наведене су у извјештају "Ефикасност остваривања права у социјалној заштити" који је  објавила Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

Право на новчану помоћ и право на додатак за помоћ и његу другог лица у 2016. години остваривало је 29.000 корисника, што је два одсто од укупног броја становника. Од тог броја право на новчану помоћ у 2016. имало је 5.000, а додатак за помоћ и његу другог лица 24.000 корисника.

- Укупан број корисника је у порасту. Просјечан годишњи раст је десет одсто, а у односу на 2013. тај број је повећан за 30 одсто - навели су ревизори.

Новац у буџету РС планиран за исплате ових права  претходних година износио је 18 милиона КМ и није повећаван иако је то захтијевао тренд раста броја корисника и раст основице за усклађивање висине права.

- Извршења буџета на овој позицији било је изнад плана и износило је до 21 милион КМ. Ова средства чине 0,6 одсто буџета РС - наглашено је у извјештају.

Ревизори су установили и да просјечно вријеме трајања поступка остваривања права у социјалној заштити износи дуже од пола године, а оволико чекање на новац за основне животне потребе и осигурање социјалног минимума за егзистенцију указује на неправовременост и губљење пуне сврхе самог права.

- Вријеме доношење рјешења, али и чекање на прву исплату прекорачује рокове и нарушава динамику плаћања мјесечних обавеза буџета, РС и општина. Међу корисницима су постојале високе разлике у времену чекања на остварење права и до осам пута по општинама и градовима. Тако су у појединим корисници на остваривање права чекали два и по мјесеца, а у другима локалним јединицима и до 19 мјесеци - наведено је у извјештају.

Најбоља ситуација у вези са овим питањем је у Калиновику и Челинцу гдје корисници на остварење права из социјалне заштите чекају по два и по мјесеца, док у Крупи на Уни и Лопарама то вријеме досеже до 16 или 19 мјесеци.

Ревизори су препоручили Влади РС, те министарствима  финансија и здравља и социјалне заштите да организују комплетан надзор у систему социјалне заштите и фокусирају се на остваривање права на новчану помоћ и права на додатак за помоћ и његу другог лица.

Нагласили су и да општине треба да одговорније приступе разматрању извјештаја из области социјалне заштите.

- Ако се усвоје препоруке, могуће је отклонити мањкавости система социјалне заштите. На трајање поступка остваривања права утиче више фактора. То зависи и од величине локалне заједнице, али и планираног новца у буџету - казао је главни ревизор Службе за ревизију јавног сектора РС Душко Шњегота. 

Коментар из Министарства здравља и социјалне заштите РС о извјештају ревизора у петак нисмо успјели добити, јер је ресорни министар Драган Богданић био у Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана