Од понедјељка сви основци у школским клупама, дозвољени тренинзи спортистима аматерима и рад музеја

ГС
Од понедјељка сви основци у школским клупама, дозвољени тренинзи спортистима аматерима и рад музеја

БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас одлуку да се од понедјељка ученици основних школа од шестог до деветог разреда врате у школске клупе.

Закључком Републичког штаба ученици основних школа од првог до петог разреда вратили су се у школске клупе у уторак, 6.априла.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић је, након сједнице Штаба за ванредне ситуације, рекао да ће средњошколци и студенти и даље пратити наставу на даљину, те да је новим мјерама дозвољен рад музеја и галерија.

- Од понедјељка бити дозвољени тренажни процеси аматерских спортских организација, али с максималним бројем до 30 особа, али аматерским организацијама и даље неће бити дозвољена такмичења - рекао је директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

Ове активности могу се одвијати само без присуства публике или других лица која нису акредитована од стране организатора.

Према новој организацији јавног саобраћаја према међуградски саобраћај може да се одвија на начин да број путника не може бити већи од броја сједећих мјеста у возилу, док у градском саобраћају тај број може бити 50 одсто од максималног броја мјеста у возилу.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и Закључак о расподјели 5.510 доза вакцине произвођача Sinovac Life Sciences, те задужио Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу.

Зељковић каже да је у Републици Српској у току период стабилизације броја заражених што буди наду да ће сљедеће седмице бити позитиван тренд.

- Када све то узмемо у обзир, можемо рећи да је епидемиолошка ситуација у Српској и даље изузетно неповољна – нагласио је Зељковић.

Поновио да ће процес вакцинације, поготово старијих од 65 година, ићи брже и лакше ако се стабилизује епидемиолошка ситуација и "растерети" здравствени сектор.

- Посебно је битно да се вакцинише популација старија од 65 година и изузетно смо задовољни њиховим одзивом на вакцинацију - рекао је Зељковић.

Он је истакао да свако ко је вакцинисан барем једном дозом има блажу клиничку слику, уколико се зарази.

Зељковић је указао да је и даље на сваком мјесту важно поштовати епидемиолошке мјере, посебно приликом чекања вакцинације.

Он је рекао да се у свијету око један одсто људи, који су били инфицирани, поново зарази, али да се може очекивати повећање тих процената с обзиром на циркулисање нових сојева вируса кроз популацију.

- Један број тих људи развије блажу клиничку слику, али неки чак развију и тежу од оне коју су имали први пут. Зато је циљ да се људи заштите кроз вакцинацију - навео је Зељковић.

Он је рекао да једино вакцина пружа континуитет антитијела у организму, односно заштите од вируса.

- Ако сте преболовали вирус, а протекло је више од мјесец од задњих симптома, немате проблема да се вакцинишете- поручио је Зељковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана