Од десет пресуда чак седам услових казни

Свјетлана Шурлан
Од десет пресуда чак седам услових казни

Бањалука - Од десет осуђујућих пресуда за разна кривична дјела које су прошле године изрекли судови на свим нивоима у БиХ седам је било ослобађајућих, двије затворске и једна новчана казна.

Због такве политике судова хиљаде оптужених годишње остају на слободи, упркос почињеним кривичним дјелима и прекршајима.

Потврђују то подаци о раду судова у прошлој години из којих је видљиво да је ослобођена чак 1.281 особа оптужена у 874 предмета. Највише ослобођених било је у ФБиХ - 768, у Српској је ослобођено 439, а на нивоу БиХ ослобађајуће пресуде изречене су за 42 особе.

Истовремено у ФБиХ су осуђујуће пресуде донесене за 12.071 особу, у РС за 5.262, а на нивоу БиХ за 304 особе. Судови су, поступајући на основу подигнутих оптужница, током 2014. године осудили 17.944 лица, али проблем представља што у чак 70 одсто осуђујућих пресуда бивају изречене условне казне.

И у Високом судском и тужилачком савјету БиХ истичу да у структури санкција изречених осуђујућим пресудама доминирају условне пресуде, које су изречене у седам од десет пресуда.

- У сваких десет осуђујућих пресуда, поред седам условних, изречене су и двије затворске и једна новчана казна - истакли су у ВСТС-у.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић рекла је да податак да је 70 одсто осуђујућих пресуда на условне казне говори како раде судови и како се завршавају процеси.

- Адекватних пресуда нема ни за најтежа кривична дјела попут ратних злочина, криминала и корупције. Високи судски и тужилачки савјет БиХ се никада није коректно бавио питањем рада судија и тужилаца. Он би то требало да рјешава на примјерен начин, односно да санкционише све оне који тај посао не раде како треба - рекла је Мајкићева.

Додала је да није случајно да сви парламенти у БиХ сваке године имају замјерке на рад правосуђа.

- Јасно је како раде судови и тужилаштва и сви имају негативну оцјену, а ВСТС ништа не чини - истакла је Мајкићева.

Ослобођен иако је признао убиство

Пресудом Окружног суда у Источном Сарајеву Драган Кокотовић из Пала ослобођен је оптужби да је 15. марта 2013. године на свиреп и подмукао начин убио Стаку Смиљанић (78). Чланови породице убијене истакли су да је недопустиво да је суд ослободио Кокотовића, који је признао да је извршио убиство.

Кокотовић се сам пријавио Полицијској станици Пале у марту 2013. године и признао да је отишао код Смиљанићеве како би затражио да му посуди новац. Пошто је она то одбила, ударио је шаком у главу и напустио стан. Увиђајем и обдукцијом утврђено је да је ријеч о насилној смрти.

- Жалба на пресуду Окружног суда је поднесена Врховном суду РС. Очекујемо осуду убице јер је недопустиво да буде ослобођена особа која је признала убиство, а и обдукцијом је утврђено да је ријеч о насилној смрти - рекао је унук убијене Горан Смиљанић.

Поразна казнена политика судова

- 10 осуђујућих пресуда

- 7 условних казни

- 2 затворске казне

- 1 новчана казна

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана