Обиљежено 20 година од страдања Срба у западној Крајини

Срна
Обиљежено 20 година од страдања Срба у западној Крајини

Мркоњић Град - Служењем парастоса у капели Светог Марка и полагањем вијенаца на Спомен-обиљежје на градском гробљу у Мркоњић Граду, обиљежено је 20 година од страдања Срба у западној Крајини у одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине Српске, делегација Владе коју је предводио министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, те министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

На спомен-обиљежје вијенце су положиле и делегације општина Мркоњић Град, Шипово, Источни Дрвар, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације Републике Српске, Савеза логораша Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Вијенце су положиле и делегације борачких организација из Мркоњић Града, Шипова, Језера и Рибника.

Хрватска регуларна војска са јединицама Армије БиХ и ХВО-а 1995. године напала је 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Ове општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су око 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је око 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У овој акцији учествовао је и Пети корпус Армије БиХ на челу са Атифом Дудаковићем, о чему постоји видео-запис на коме се види како он издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима.

За злочине на овим просторима још нико није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана