ОБА и даље без контроле

Дарко Момић
ОБА и даље без контроле

САРАЈЕВО - Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ више од 14 мјесеци ради без парламентарне контроле, јер је Заједничка комисија Парламента БиХ за надзор над радом ОБА посљедњу сједницу одржала 5. фебруара прошле године.

Поред тога, ОБА функционише без усвојеног буџета за ову годину, а врхунски парадокс представља чињеница да је директору ове безбједносне агенције Осману Мехмедагићу 18. фебруара истекла дозвола за приступ тајним подацима, тако да је БиХ једина земља у свијету у којој се на челу “тајне полиције” налази особа којој је забрањен приступ тајним подацима. Поред тога и сама парламентарна Комисија је изашла изван закона, јер је Законом о ОБА утврђено да она одржава сједнице најмање два пута годишње. Према тврдњама нашег саговорника из безбједносног сектора, највећа одговорност за овакво стање у сектору безбједности лежи на Извршном-обавјештајном одбору (ИОО) који чине предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија и његови замјеници Бисера Турковић и Вјекослав Беванда.

- Зоран Тегелтија је у новембру прошле године обавијестио Министарство безбједности БиХ да је због повреде Закона о заштити тајних података потребно провести додатне безбједносне провјере за директора ОБА Османа Мехмедагића. Та процедура није окончана, а у међувремену је Мехмедагићу истекла безбједносна дозвола. Није јасно зашто ИОО не инсистира на провођењу додатних безбједносних провјера, поготово што је то неопходно како би се окончала процедура избора новог руководства, јер је Мехмедагићу, његовом замјенику Трифку Бухи и главном инспектору ОБА Дамиру Беванди четворогодишњи мандат истекао још у новембру 2019. године - каже наш саговорник.

Лидер и посланик Уједињене Српске у Представничком дому БиХ и члан Заједничке парламентарне комисија за надзор над радом ОБА Ненад Стевандић каже да је шокантно што Комисија више од 14 мјесеци није одржала сједницу, додајући да није усвојен чак ни план рада Комисије.

- Половином прошле године на нечему што би се могло назвати наставком сједнице од 5. фебруара затражено је од ИОО и да се изјасни на околности у вези са статусом руководства ОБА, односно њеног директора, али још нисмо добили никакав одговор. Не видим сврху одржавања сједница, јер не можемо расправљати о буџету који потписује директор чији статус је споран. Ми тражимо да нам ИОО каже да ли је Осмица легалан директор с обзиром на то да се против њега води кривични поступак због злоупотребе положаја. При томе је свима, чак и када се занемари статус директора, јасно да је ОБА изван контроле и да ради по закону који је давно проглашен неуставним, а да не спомињем то да се у ОБА понашају као да је све нормално и да је директор који нема приступ тајним подацима недавно био у посјети НАТО штабу у Бриселу - каже Стевандић.

Он додаје и да је сједница Комисије била заказана за почетак фебруара ове године, али да је отказана прије него што је почела зато што није постигнут договор о дневном реду.

Посљедњи корак ка изласку из проблема направљен је почетком прошлог мјесеца када су се састали Зоран Тегелтија и лидер СДП-а и предсједавајући Комисије за надзор над радом ОБА Нермин Никшић, али без конкретних резултата. Тегелтија је послије тог састанка рекао да Савјет министара и Извршни-обавјештајни одбор ни на који начин не блокирају рад Комисије. Он је потврдио и да је Савјет министара 15. децембра прошле године обуставио процедуре избора генералног директора и замјеника генералног директора ове агенције.

План рада

Законом о ОБА утврђено је да Заједничка комисија Парламента БиХ за надзор над радом ОБА одржава сједнице најмање два пута годишње.

- То је недовољно за провођење послова из домена Комисије. Од усвајања првобитног закона, исти је дограђиван два пута, а формирана су и нова тијела и Комисији дате нове надлежности, те је у циљу поштовања свих прописа и рокова потребно одржати барем једну сједницу мјесечно - наводи се у Плану рада Комисије који је био на дневном реду посљедње сједнице одржане у фебруару прошле године који није усвојен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана