OBA i dalje bez kontrole

Darko Momić
OBA i dalje bez kontrole

SARAJEVO - Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH više od 14 mjeseci radi bez parlamentarne kontrole, jer je Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA posljednju sjednicu održala 5. februara prošle godine.

Pored toga, OBA funkcioniše bez usvojenog budžeta za ovu godinu, a vrhunski paradoks predstavlja činjenica da je direktoru ove bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću 18. februara istekla dozvola za pristup tajnim podacima, tako da je BiH jedina zemlja u svijetu u kojoj se na čelu “tajne policije” nalazi osoba kojoj je zabranjen pristup tajnim podacima. Pored toga i sama parlamentarna Komisija je izašla izvan zakona, jer je Zakonom o OBA utvrđeno da ona održava sjednice najmanje dva puta godišnje. Prema tvrdnjama našeg sagovornika iz bezbjednosnog sektora, najveća odgovornost za ovakvo stanje u sektoru bezbjednosti leži na Izvršnom-obavještajnom odboru (IOO) koji čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i njegovi zamjenici Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda.

- Zoran Tegeltija je u novembru prošle godine obavijestio Ministarstvo bezbjednosti BiH da je zbog povrede Zakona o zaštiti tajnih podataka potrebno provesti dodatne bezbjednosne provjere za direktora OBA Osmana Mehmedagića. Ta procedura nije okončana, a u međuvremenu je Mehmedagiću istekla bezbjednosna dozvola. Nije jasno zašto IOO ne insistira na provođenju dodatnih bezbjednosnih provjera, pogotovo što je to neophodno kako bi se okončala procedura izbora novog rukovodstva, jer je Mehmedagiću, njegovom zamjeniku Trifku Buhi i glavnom inspektoru OBA Damiru Bevandi četvorogodišnji mandat istekao još u novembru 2019. godine - kaže naš sagovornik.

Lider i poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu BiH i član Zajedničke parlamentarne komisija za nadzor nad radom OBA Nenad Stevandić kaže da je šokantno što Komisija više od 14 mjeseci nije održala sjednicu, dodajući da nije usvojen čak ni plan rada Komisije.

- Polovinom prošle godine na nečemu što bi se moglo nazvati nastavkom sjednice od 5. februara zatraženo je od IOO i da se izjasni na okolnosti u vezi sa statusom rukovodstva OBA, odnosno njenog direktora, ali još nismo dobili nikakav odgovor. Ne vidim svrhu održavanja sjednica, jer ne možemo raspravljati o budžetu koji potpisuje direktor čiji status je sporan. Mi tražimo da nam IOO kaže da li je Osmica legalan direktor s obzirom na to da se protiv njega vodi krivični postupak zbog zloupotrebe položaja. Pri tome je svima, čak i kada se zanemari status direktora, jasno da je OBA izvan kontrole i da radi po zakonu koji je davno proglašen neustavnim, a da ne spominjem to da se u OBA ponašaju kao da je sve normalno i da je direktor koji nema pristup tajnim podacima nedavno bio u posjeti NATO štabu u Briselu - kaže Stevandić.

On dodaje i da je sjednica Komisije bila zakazana za početak februara ove godine, ali da je otkazana prije nego što je počela zato što nije postignut dogovor o dnevnom redu.

Posljednji korak ka izlasku iz problema napravljen je početkom prošlog mjeseca kada su se sastali Zoran Tegeltija i lider SDP-a i predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OBA Nermin Nikšić, ali bez konkretnih rezultata. Tegeltija je poslije tog sastanka rekao da Savjet ministara i Izvršni-obavještajni odbor ni na koji način ne blokiraju rad Komisije. On je potvrdio i da je Savjet ministara 15. decembra prošle godine obustavio procedure izbora generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora ove agencije.

Plan rada

Zakonom o OBA utvrđeno je da Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA održava sjednice najmanje dva puta godišnje.

- To je nedovoljno za provođenje poslova iz domena Komisije. Od usvajanja prvobitnog zakona, isti je dograđivan dva puta, a formirana su i nova tijela i Komisiji date nove nadležnosti, te je u cilju poštovanja svih propisa i rokova potrebno održati barem jednu sjednicu mjesečno - navodi se u Planu rada Komisije koji je bio na dnevnom redu posljednje sjednice održane u februaru prošle godine koji nije usvojen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana