Нове критике Ердогана: Озбиљна грешка Русије

Глас Српске
Нове критике Ердогана: Озбиљна грешка Русије

Ваздушни удари Русије у Сирији су "неприхватљиви за Турску", изјавио је турски предсједник Режеп Тајип Ердоган и додао да Москва прави озбиљну грешку.

Узимајући у обзир пријатељске односе Русије и Турске, њене акције у Сирији су "забрињавајуће и узнемирујуће", казао је Ердоган и додао да би оне могле да "изолују Русију у региону".

"Кораци које Русија предузима и кампања бомбардовања у Сирији у сваком погледу су неприхватљиви за Турску... Нажалост, Русија прави озбиљну грешку", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре на аеродрому у Истанбулу пред одлазак у посјету Француској.

Односи Русије и Турске већ дуже времена су затегнути због кризе у Сирији, гдје се Москва издвојила као главна подршка сиријском предсједнику Башару ал-Асаду на међународној сцени, док Анкара позива на његов одлазак са власти као једино ријешење за конфликт, навео је АФП.

Ердоган је истакао да "није само Русија, већ и Иран, који бране (Асада), који спроводи државни терор" у Сирији.

Русија која је прошле седмице почела кампању ваздушних удара у Сирији, инсистира да су мета само положаји џихадистичке групе Исламска држава.

Турска и неколико њених западних савезника саопштили су, међутим, да су гађане и побуњеничке групе које се боре против Асадовог режима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана