Нове инвестиције на Јахорини привлаче још више туриста

Маријана Миљић
Нове инвестиције на Јахорини привлаче још више туриста

Бањалука - За унапређење пословања и изградњу нових садржаја који ће привући још већи број туриста, као и организацију Европског омладинског олимпијског фестивала “EYOF”, Олимпијски центар (ОЦ) “Јахорина” планирао је инвестиције вриједне 9,66 милиона марака.

Ова улагања дефинисана су измјенама и допунама плана пословања овог предузећа за 2018. годину, који ће се наћи на Скупштини акционара ОЦ “Јахорина” која је заказана за 5. септембар.

- Због одлуке Владе РС о усмјеравању новца ОЦ “Јахорина” за изградњу инфраструктуре за “EYOF” који ће бити одржан у фебруару идуће године на борилиштима у Сарајеву и Источном Сарајеву донијели смо измјене и допуне плана пословања за 2018. годину ради хитног спровођења поступака  јавних набавки и реализације потребних радова  - наведено је у измијењеном плану пословања ОЦ “Јахорина”.

У склопу “EYOF”-а у Источном Сарајеву биће одржано алпско скијање и биатлон, брзо клизање и карлинг.

- За изградњу инфраструктуре и организацију “EYOF”-а биће издвојено 5,92 милиона марака, док ће за остале инвестиције, међу којима су, између осталог, трим стаза, теретане на отвореном, пројектовање и изградња адреналинске стазе за панорамско спуштање и покретне траке Рајска долина, бити утрошено 3,74 милиона марака - наведено је у плану пословања. Како се наводи у документу, реализацијом планираних инвестиција обезбиједиће се повећање квалитета услуга, као и безбједности на ски-стазама, а проширење понуде и продужење туристичке сезоне довело би до повећања прихода. 

Влада РС почетком августа донијела је одлуку о усмјеравању 2,5 милиона КМ за организацију “EYOF” из средстава клириншког дуга. “EYOF” је најважнији спортски догађај за младе спортисте из 50 европских земаља чланица Европског олимпијског комитета. Сарајево и Источно Сарајево ће 2019. године бити градови домаћини овог спортског догађаја.

Протекла скијашка сезона на Јахорини била је најуспјешнија и трајала је чак 131 дан. Рекордан број од око 185.000 скијаша уживали су на овој олимпијској љепотици, а само приходи од продаје карата престигли су 5.300.000 КМ и премашили приходе од сезоне раније за 86 одсто. Овогодишња љетна сезона на Јахорини такође обара рекорде по посјећености, а из ОЦ “Јахорина” раније су рекли да им је у плану да раде 365 дана у години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана