Новалић: Ако ХДЗ БиХ не потпише, БиХ ће остати без средстава ММФ-а

Срна
Новалић: Ако ХДЗ БиХ не потпише, БиХ ће остати без средстава ММФ-а

САРАЈЕВО - Премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадил Новалић изјавио је данас да, уколико ХДЗ БиХ не потпише писмо намјере, БиХ неће добити 330 милиона евра од Међународног монетарног фонда /ММФ/.

Осврћући се на непостизање договора о расподјели средстава ММФ-а и захтјев лидера ХДЗ-а БиХ да у расподјелу средстава буду укључени и кантони, Новалић је нагласио да правила око расподјеле средстава ММФ-а постоје 22 године и да се никада нису мијењала.

“Уопште не видим разлога да их сада мијењамо. Након 22 године ми би сада увели први пут и кантоне и умјесто седам потписа на Писмо намјере имали би 17 потписа, и то би био врло сложен принцип усаглашавања. Ми не желимо увести тај принцип”, рекао је Новалић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је као премијер ФБиХ потписао Писмо намјере и да је то усвојено.

“На ХДЗ-у БиХ је да то потпише или не потпише. Ако не буде потписа нећемо добити тих 330 милиона евра”, рекао је Новалић.

Новалић је навео да ће се ребаланс буџета ФБиХ наћи на сједници Владе наредне седмице.

“Ребаланс буџета се није нашао на данашњој сједници јер је ријеч о обимном послу за који треба пуно времена и рада стручних људи и усаглашавања 16 министарстава. Наћи ће се у уторак, 14. априла, а најдаље у сриједу, 15. априла”, рекао је Новалић.

Новалић је додао да се нада да ће наредне седмице засједати и федерални парламент и то оба дома и да би на тим сједницама требали да се нађу “стабилизациони закон” и ребаланс буџета.

Он је најавио да ће ребалансом буџета бити смањене федералне плате, те додао да нема говора о смањењу пензија, али ни о повећању давања, јер се не може претпоставити у ком правцу ће се криза кретати.

Новалић је потврдио да је без посла остало око 15.000 радника у ФБиХ али да се број мијења сваки дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана