Новац ММФ-а стиже за вакцине и отплату дугова

Драгана Орловић
Новац ММФ-а стиже за вакцине и отплату дугова

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - На рачун Централне банке у понедјељак стиже 305 милиона евра помоћи за БиХ, а Република Српска ће свој дио искористити за санирање посљедица пандемије вируса корона, као помоћ привреди и за отплату дугова, потврђено је јуче “Гласу Српске”.

Ријеч је о суми коју, у виду помоћи, шаље Међународни монетарни фонд (ММФ), а не о новом кредитном аранжману.

У Министарству финансија РС појаснили су да је Међународни монетарни фонд обавијестио Савјет министара БиХ, а Савјет министара је информисао њих и Министарство финансија ФБиХ да су одобрена специјална права вучења.

- Ова финансијска институција је одобрила специјална права вучења за све своје чланице у укупном износу од 650 милијарди долара. Специјална права вучења се односе на коришћење резерви које постоје код ММФ-а. С обзиром на то да је БиХ наслиједила чланство у ММФ-у од бивше Југославије, квота специјалних права вучења би износила 305 милиона евра, у складу са резервама којима располаже БиХ - нагласили су у Министарству финансија РС.

Истакли су да би ових 305 милиона евра требало да буде у Централној банци БиХ 23. августа, а одлуку о расподјели средстава која, како понављају, нису кредитна, него се односе на коришћење резерви свих држава које су чланице ММФ-а, требало би да донесе Фискални савјет БиХ.

- Када је у питању намјена у Републици Српској, наведени новац ће се користити за набавку вакцина и друге медицинске опреме у вези са “ковидом”, као помоћ привреди и за отплату дугова - поручили су из Министарства финансија РС.

Економиста Зоран Павловић каже да надлежни у БиХ стално рачунају на неку помоћ или кредите, што је погрешна концепција развоја једне земље.

- Ова средства која се додјељују или распоређују из ММФ-а на све земље свијета су нешто што је дошло непланирано и оно што би било нормално урадити јесте да тај новац ставимо у неки развојни фонд за потребе реалног сектора и развоја привредних потенцијала - нагласио је Павловић.

Он је поновио да се оваква непланирана средства морају уложити искључиво у развојне програме.

- То неће бити урађено, јер је лакше говорити о “ковиду” и набавци медицинске опреме, а што је на одређени начин и извлачење новца из буџета ентитета - тврди Павловић.

Ребаланс буџета

У Министарству финансија РС рекли су “Гласу Српске” да је тренутно у изради и ребаланс буџета Републике Српске.

- Ребаланс је у изради и биће упућен у Народну скупштину Републике Српске у септембру ове године - истакли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана