Novac MMF-a stiže za vakcine i otplatu dugova

Dragana Orlović
Novac MMF-a stiže za vakcine i otplatu dugova

BANjALUKA, SARAJEVO - Na račun Centralne banke u ponedjeljak stiže 305 miliona evra pomoći za BiH, a Republika Srpska će svoj dio iskoristiti za saniranje posljedica pandemije virusa korona, kao pomoć privredi i za otplatu dugova, potvrđeno je juče “Glasu Srpske”.

Riječ je o sumi koju, u vidu pomoći, šalje Međunarodni monetarni fond (MMF), a ne o novom kreditnom aranžmanu.

U Ministarstvu finansija RS pojasnili su da je Međunarodni monetarni fond obavijestio Savjet ministara BiH, a Savjet ministara je informisao njih i Ministarstvo finansija FBiH da su odobrena specijalna prava vučenja.

- Ova finansijska institucija je odobrila specijalna prava vučenja za sve svoje članice u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara. Specijalna prava vučenja se odnose na korišćenje rezervi koje postoje kod MMF-a. S obzirom na to da je BiH naslijedila članstvo u MMF-u od bivše Jugoslavije, kvota specijalnih prava vučenja bi iznosila 305 miliona evra, u skladu sa rezervama kojima raspolaže BiH - naglasili su u Ministarstvu finansija RS.

Istakli su da bi ovih 305 miliona evra trebalo da bude u Centralnoj banci BiH 23. avgusta, a odluku o raspodjeli sredstava koja, kako ponavljaju, nisu kreditna, nego se odnose na korišćenje rezervi svih država koje su članice MMF-a, trebalo bi da donese Fiskalni savjet BiH.

- Kada je u pitanju namjena u Republici Srpskoj, navedeni novac će se koristiti za nabavku vakcina i druge medicinske opreme u vezi sa “kovidom”, kao pomoć privredi i za otplatu dugova - poručili su iz Ministarstva finansija RS.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da nadležni u BiH stalno računaju na neku pomoć ili kredite, što je pogrešna koncepcija razvoja jedne zemlje.

- Ova sredstva koja se dodjeljuju ili raspoređuju iz MMF-a na sve zemlje svijeta su nešto što je došlo neplanirano i ono što bi bilo normalno uraditi jeste da taj novac stavimo u neki razvojni fond za potrebe realnog sektora i razvoja privrednih potencijala - naglasio je Pavlović.

On je ponovio da se ovakva neplanirana sredstva moraju uložiti isključivo u razvojne programe.

- To neće biti urađeno, jer je lakše govoriti o “kovidu” i nabavci medicinske opreme, a što je na određeni način i izvlačenje novca iz budžeta entiteta - tvrdi Pavlović.

Rebalans budžeta

U Ministarstvu finansija RS rekli su “Glasu Srpske” da je trenutno u izradi i rebalans budžeta Republike Srpske.

- Rebalans je u izradi i biće upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske u septembru ove godine - istakli su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana