Новац из заједничке касе за оптуживање Срба за геноцид

Горан Маунага
Новац из заједничке касе за оптуживање Срба за геноцид

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић покровитељ је пројекта "Геноцид над Бошњацима 1992-1995. извршен у сврху подјеле РБиХ и стварања велике Србије" у оквиру којег је пласиран низ неистина, а за дио овог пројекта из буџетске резерве издвојио је и 20.000 марака.

У "Службеном листу БиХ" објављено је да је Изетбеговић новац одобрио Институту за истраживање злочина против човјечности и међународног права за подршку Музеју геноцида - Геноцид над Бошњацима 1992-1995. Колико је укупно коштало Изетбеговићево покровитељство у петак нисмо успјели да сазнамо.

Пројекат "Геноцид над Бошњацима 1992-1995. извршен у сврху подјеле РБиХ и стварања велике Србије" промовисан је у четвртак увече у Народном позоришту у Сарајеву перформансом на којем су учесници устврдили да је Србија стајала иза геноцида почињеног у свим окупираним мјестима у БиХ, а изнесен је податак да је међу несталима у рату у БиХ чак 84 одсто Бошњака. Перформанс је режирао глумац и директор Камерног театра 55 Емир Хаџихафизбеговић, који је у сценарио уврстио и "стратешке одлуке нелегитимне Народне скупштине РС преко којих се види какав је то морбидан план био о подјели државе, једне ксенофобичне поруке". Перформансу је присуствовао и ратни командант Армије РБиХ Насер Орић против кога Суд БиХ води процес за ратни злочин почињен над Србима на подручју Сребренице и Братунца.

Директор Института за истраживање злочина против човјечности и међународног права Расим Муратовић нагласио је да је геноцид почињен у свим окупираним мјестима у БиХ и да је иза тога стајала Србија. Предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић изнио је податке о 30.000 силованих жена и 32.000 несталих, 150.000 логораша, те више од 750 масовних гробница и устврдио да 84 одсто свих несталих чине Бошњаци. Реис Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, који је уз Изетбеговића покровитељ пројекта, нагласио је да је "Сарајевски процес 1983. године био увертира за страдање и припремни тест за умирање Бошњака". Изетбеговић је истакао да је циљ почети пројекат који ће обухватити све што се десило од 1992. до 1995. године и што је било креирано и учињено да Бошњаци буду етнички очишћени, а БиХ подијељена.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић каже да је сарајевски скуп наставак покушаја формирања искривљене слике онога шта се десило у БиХ и наметања тезе да су РС, Србија и Срби геноцидни.

- Посебно је проблематично што то пропагирају под плаштом суживота и помирења, којих не може бити све док износе лажне и надуване податке о броју несталих, силованих и о броју логора - рекао је Којић и додао да је недопустиво да се из буџета заједничких институција БиХ, који пуне и грађани РС, финансира такав пројекат.

Предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић каже да и овај примјер показује да би требало да буде укинуто право члановима Предсједништва БиХ да без икаквих критеријума додјељују новац свих пореских обвезника.

- То је неприхватљиво и ту праксу треба прекинути, као и фетишизирање геноцида који није постојао. То нити се десило нити је судски верификовано - рекао је Митровић.

Увредљиви рјечник

Бакир Изетбеговић је из буџетске резерве са 7.000 марака 16. децембра почастио и аутора скандалозног "Рјечника босанског језика" Џевада Јахића, који је у свом "дјелу" изнио најцрње увреде на рачун Срба. Јахићу је и половином септембра прошле године из буџетске резерве дао 10.000 КМ за исти рјечник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана