Нова иницијатива из Сарајева: Гасни удар на надлежности Српске

Вељко Зељковић
Нова иницијатива из Сарајева: Гасни удар на надлежности Српске

САРАЈЕВО - Иза покушаја да се на заједничком нивоу наметне и усвоји неусаглашени закон о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ, крије се још један покушај развлашћивања Српске, али и намјера Вашингтона да преко Брисела и њихових директива онемогући или ограничи долазак руског гаса у Српску и БиХ.

Наводе ово саговорници “Глас Српске” објашњавајући сву политичку збрку која се посљедњих мјесеци дешава на нивоу БиХ и позадину иностраних притисака, а посебно америчких, да БиХ коначно усвоји поменуто законско рјешење, а које би требало на крају да “смањи руски утицај” и омогући снабдијевање БиХ гасом из Хрватске.

- Иза свега се крије намјера да се овлада гасном инфраструктуром у БиХ и успостави некакав “регулатор” који би протежирао амерички ЛНГ течни гас, који је дупло скупљи од руског. На овај начин се жели довести у питање и изградња магистралног гасовода кроз Српску - истакли су извори “Гласа”. 

Из Министарства енергетике и рударства, пак, наводе да бошњачка страна кроз ову “европску агенду” и усаглашавање домаћег законодавства са европским још једном покушава да одузме једну од надлежности Српске.

Српска је, како кажу, до сада дјеловала искључиво у складу са Уставом и законима у БиХ и дала је огроман допринос усаглашавању бројних отворених и спорних питања која се тичу израде и усвајања прописа којима би биле испуњене обавезе према Енергетској заједници.

- Влада Српске је још 2018. усвојила Закон о гасу који је усаглашен са Трећим енергетским пакетом. Насупрот томе, ФБиХ је област гаса регулисала Уредбом о организацији и регулацији сектора гасне привреде, и оно што је битно нагласити јесте да она није усаглашена ни са другим, а ни са трећим пакетом, те они сада покушавају наметнути нека исфорсирана рјешења која задиру у уставне надлежности ентитета, али и БиХ - објаснили из овог министарства.

Како су рекли, бошњачке власти свјесно опструишу све раније договоре, па и онај из Неума, када су предсједници ентитетских влада и ресорни министри потписали договор, а чему се свједочили директор Секретаријата Енергетске заједнице и један број иностраних амбасадора.

- Након овог састанка у јуну 2019. дата је сагласност да се усаглашени преднацрт овог закона упути у парламентарну процедуру, али власти из ФБиХ ни до данас нису испуниле дио преузетих обавеза, због чега је блокирана процедура усвајања овог закона - поручили су из овог министарства, наглашавајући да ће се Српска досљедно држати договора из Неума.

Мотиви

Економски аналитичар Милош Здравковић сматра да су овдашњи простори осуђени на руски гас, јер једино Москва може обезбиједити снабдијевање европског континента овим енергентом.  

- Добро је када једна земља размишља да има више извора снабдијевања. Али бојим се да се иза читаве ове приче крију други мотиви - поручио је Здравковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана