Нотари на рубу егзистенције

М. Ми.
Нотари на рубу егзистенције

Бањалука - Нотари у Српској имају најмање тарифе у региону, а неки од њих доведени су на руб егзистенције, каже предсједница Нотарске коморе РС Слада Ивелић иако подаци Пореске управе РС показују да нотари из топ-класе у РС зарађују дневно и по 1.000 марака.

Наглашавајући да је против смањења цијене услуга нотара, Ивелићева каже да не зна откуд податак народним посланицима да нотари зарађују милионе.

- Напади на нотаријат су неосновани. Нико не спомиње оне који су на рубу егзистенције, који не могу да зараде ни судијску плату, а ријеч је о најквалификованијим људима који су отишли у нотарску службу и под најстрожим условима полагали нотарски испит. Имамо десет нотара у РС са најнижим прометима који износе од 5.000 до 9.000 КМ, а од тог износа треба да исплате плату запосленима, доприносе и порезе те да измире низ других трошкова. Не знам ко ће попуњавати нотарска мјеста у појединим општинама ако ће нам додатно смањити тарифу - казала је Ивелићева.

Подаци Пореске управе показују да је највећа пријављена зарада нотара у 2016. години износила 361.258 марака. Десет нотара са највећим зарадама за годину је инкасирало заједно 2,45 милиона или у просјеку по 20.500 КМ мјесечно. Ниједан од њих прошле године није зарадио мање од 198.000 КМ.

- Тачно је да нотари у Бањалуци остварују највећи промет, јер је ријеч о административном центру РС. Не можемо очекивати од нотара у Прњавору, гдје је десет предузећа отишло у стечај, да има промет као његов колега у Бањалуци. Они су на рубу егзистенције - казала је Ивелићева и додала да су грађани задовољни радом нотара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана