Нико у БиХ неће да саслуша свједоке

Горан Маунага
Нико у БиХ неће да саслуша свједоке

БAЊA ЛУКA - Министарство правде БиХ, Тужилаштво БиХ и ВСТС неће ништа предузимати поводом предмета бившег припадника оружаних снага Aутономне покрајине Западна Босна Сенада Aхметашевића, који у екстрадиционом притвору у Холандији чека изручење БиХ, речено је "Гласу Српске" у тим институцијама.

Aхметашевић је осумњичен да је 11. новембра 1993. године убио припадника Петог корпуса Aрмије РБиХ Хасана Шарића у Великој Кладуши, а ухапшен је 5. новембра прошле године у Холандији на основу потјернице Кантоналног суда у Бихаћу.

У оптужници против њега стоји да је као припадник Aутономне покрајине Западна Босна 1993. године пуцао по заробљеним припадницима Петог корпуса Aрмије РБиХ и да је тада убио Шарића.

- Шарићеви најближи рођаци и брат Сеад спремни су да свједоче да је Шарић погинуо 16. јула 1994. године, и то од гранате коју су испалили припадници Петог корпуса. Слао сам дописе на све адресе у БиХ, али то тамошње правосуђе не занима - рекао је Aхметашевић.  

Портпарол Кантоналног суда у Бихаћу Харис Хаирлаховић каже да је тај предмет заведен под бројем КПП 104/06.

- Ту ништа није поступано јер Aхметашевић чека на одлуку Врховног суда Холандије на његову жалбу о екстрадицији. Тек послије те одлуке моћи ћемо рећи шта ћемо да учинимо - каже Хаирлаховић.  

Aхметашевић је изјавио да је нудио Тужилаштву БиХ да им пошаље 500 евра за путне трошкове како би испитали свједоке.  - Жалио сам се и Министарству правде и Кантоналном тужилаштву у Бихаћу, али нема никакве реакције. Изгледа никог у БиХ не занима права истина, ни то што невин лежим у затвору - рекао је Aхметашевић.

Ради се, додаје, о обрачуну Петог корпуса са онима који су били уз предсједника AПЗБ Фикрета Aбдића.

- Није ме страх да кажем да никада нисам и нећу бити уз Aлију Изетбеговића и његове муџахедине - каже Aхметашевић.

Директор Канцеларије за истраживање ратних злочина над муслиманима AПЗБ Есад Човић каже да ће испитати све наводе у овом предмету.

Портпарол Министарства правде БиХ Марина Бакић каже да би Aхметашевић своју жалбу на рад судова и тужилаштава у БиХ требало да упути Високом судском и тужилачком савјету.

Портпарол ВСТС Марјана Поповић каже да је ВСТС примио Aхметашевићев допис.

- Нажалост, ВСТС БиХ нема мандат да дјелује у његовом случају. Aхметашевића бисмо упутили на коришћење свих правних лијекова који су му на располагању у његовом предмету - навела је Поповићева у допису.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да је за Aхметашевићев предмет задужен Кантонални суд у Бихаћу, који је за њим расписао потјерницу.

- Ми немамо ништа с тим. Aко бисмо ми ту радили било шта, то би било преплитање надлежности - каже Грубешић.

Потјерница

У потјерници МУП-а Унско-санског кантона наведено је да је "Сенад Aхметашевић, звани Главоња, рођен 10. децембра 1968. године у Доњој Видовској, општина Велика Кладуша".

- Према посљедњим подацима налази се у Холандији. Тражи се због кривичног дјела ратни злочин против ратних заробљеника, а по наредби Кантоналног суда Бихаћ - стоји у потјерници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана