Нико не зна како “затворити” Анекс 7

nezavisne.com
Нико не зна како “затворити” Анекс 7

Сарајево, Бањалука - Иако званично у БиХ има више од 98.000 избјеглих и расељених, повратак у Босни и Херцеговини и на терену одавно је завршен, али је питање на који начин се може “затворити” Анекс 7 Дејтонског мировног споразума, односно Споразум о избјеглим и расељеним лицима, који су као стране 1995. године постигле Федерација БиХ и Република Српска.

У овом тренутку не постоји јасна процедура нити се зна ко би евентуално требало да каже да је Анекс 7 Дејтонског мировног споразума имплементиран и оно што је најгоре, а што је пракса и посљедњих неколико година, јесте да се он користи искључиво у политичке сврхе, посебно у дијелу који се односи на уставне одредбе да ће се у БиХ до затварања тог анекса користити попис из 1991. године.

“Завршетком регионалног програма стамбеног збрињавања та прича у вези с повратком дефинитивно завршава и вријеме је да се послије двадесет и више година то затвара. Има још људи којима треба помоћи, али то је мали број и они се могу ријешити преко социјалне заштите”, рекао је за “Независне” Предраг Јовић, замјеник министра за људска права и избјеглице, додајући да је Анекс 7 дејтонска категорија те да би вјероватно земље потписнице кроз међународну конференцију требало да кажу да је то окончано.

Иначе, Анекс 7 саставни је дио Дејтонског мировног споразума који говори о заштити избјеглих и расељених, стварању услова за повратак, формирању комисије за избјеглице и расељене итд.

Оно у вези с чим се сви слажу јесте да је на терену ситуација таква да је повратак завршен и да они који су мислили да се врате на пребивалиште које су имали прије рата, нашли су начин да то и ураде, али истовремено наглашавају да у наредне најмање три године не треба очекивати да ико покрене причу, односно тражи затварање Анекса 7.

Према подацима УНХЦР-а, у БиХ у овом тренутку има мало мање од 100.000 интерно расељених лица, а према подацима институција у БиХ, у алтернативном смјештају се налази око 2.000 лица, мада се интерно расељеним сматрају и они који већ двије деценије живе по градовима широм Републике Српске, а избјегли су из ФБиХ, гдје се више никада не планирају вратити.

“Анекс 7 вјешто се злоупотребљава, посебно у Сарајеву, и некада се поставља питање да ли је боље да га има или нема. Он не може бити затворен до 2021. године јер до тада су у току пројекти”, рекао је Радован Грајић, помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

Грајић каже за “Независне” да би “затварање”, односно имплементација Анекса 7 подразумијевала договор свих нивоа власти у Босни и Херцеговини, односно ресорних министарстава, али да не очекује да ће до тога доћи у скорије вријеме, истовремено наглашавајући да се у Републику Српску вратило 70 одсто Бошњака и Хрвата, а у Федерацију БиХ свега шест одсто Срба.

У ОХР-у, врховном тумачу цивилног Дејтонског мировног споразума, на конкретна питања да ли постоји процедура за затварање Анекса 7 и шта она подразумијева, односно ко коначно може да каже да је овај анекс имплементиран, рекли су нам да је права адреса за питања која се тичу повратка избјеглица и расељених особа домаће институције, које су у потпуности преузеле одговорност за спровођење Анекса 7.

“Парламентарна скупштина БиХ усвојила је Ревидирану стратегију БиХ за спровођење Анекса 7 Општег оквирног споразума за мир, коју је подржао и УНХЦР”, подсјећају у ОХР-у.

Вишковић: Права избјеглица неће бити нарушена

Радован Вишковић, мандатар за састав нове Владе РС, рекао је да укидањем Министарства за избјеглице и расељена лица, које ће рад наставити као организациона јединица републичког секретаријата за расељена лица и миграције, неће бити нарушена нити угрожена права ове категорије становника у Српској.

На састанку Вишковића с представницима Савеза општинских удружења избјеглица и расељених лица Српске, Републичког удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске и Асоцијације удружења расељених лица, повратника и избјеглица у Републици Српској, наглашено је да ће Влада наставити реализацију договорених програма у овој области и да ће подршка и заштита права расељених лица, избјеглица и повратника остати у фокусу рада нове владе.  

Војислав Милишић, предсједник Асоцијације удружења расељених лица, повратника и избјеглица у РС, рекао је да је од изузетног значаја то што ће Влада РС наставити да рјешава проблеме с којима се суочавају ове категорије становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана