Никао нови прелаз на Сави код Градишке, а моста ни на видику

nezavisne.com
Никао нови прелаз на Сави код Градишке, а моста ни на видику

Градишка - Хрватска је опет одгодила почетак расписивања тендера за избор извођача радова на мосту на Сави код Градишке и приступним саобраћајницама до аутопута Загреб - Београд.

И док моста још нема ни на видику, увелико ниче нови царински терминал код Градишке.

Како нам је рекао Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ, умјесто почетком августа, како је првобитно било планирано, сада се као датум спомиње крај мјесеца, јер је, како је појаснио, потребно усагласити још неке детаље у вези са тендером за избор извођача радова на мосту.

“Желим напоменути да је ово међународни пројекат и да ми не можемо утицати на динамику свих процеса, јер је више институција укључено у исти. Оно што је битно истаћи је да у овом моменту немамо ништа што би могло негативно дјеловати на овај пројекат”, рекао је Јуско за “Независне”.

Слично мисли и Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС, рекавши нам да су прије око двије седмице представници “Аутопутева РС” били у Загребу, гдје су добили “потпуна увјеравања” да се ускоро расписује тендер.

Како је Трнинић рекао, то би требало да буде половина мјесеца, али је Јуско изнио најновију информацију да ће то ипак, како сада ствари стоје, бити крај августа.

Трнинић је рекао да је за РС овај мост од круцијалног значаја, јер, како каже, тек његовом изградњом мрежа аутопутева коју РС прави добија пуни смисао и значај.

За разлику од Хрватске, са бх. стране новац за изградњу моста одавно је обезбијеђен.

Такође, и радови код Градишке на највећем и најмодернијем граничном прелазу у БиХ, који је лоциран одмах поред будућег моста, приводе се крају.

Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ, каже да ће све бити спремно до половине септембра, а да ће процедура за употребну дозволу царинског терминала на новом граничном прелазу након тога потрајати још мјесец дана.

Он нам је рекао да би у октобру камиони с царинског терминала у центру Градишке били пребачени на нови терминал те да би се на тај начин коначно ријешио проблем саобраћајних гужви на садашњем граничном прелазу.

“Сада се у Градишци свакодневно налази огроман број камиона који стварају велике гужве. Општина Градишка направила је приступне цесте, па ће камиони с новог терминала, након што буде проведен царински поступак, ићи на стари прелаз док мост не буде стављен у функцију”, рекао је Ковачевић за “Независне”.

Елмир Шкуљ, шеф градилишта испред извођача ИТЦ-а, који изводи радове на терминалу, каже да је прошле седмице постављена челична надстрешница, а да су радови на свих 12 објеката при граничном прелазу при самом крају.

“За отприлике двадесетак дана ми ћемо завршити сав посао, наредне (ове) седмице завршавамо у потпуности надстрешницу, а онда ће инвеститор, односно УИО БиХ, почети уносити и монтирати своју опрему”, каже он.

Додаје да је ово најмодернији и највећи прелаз на којем постоје сви објекти у складу с европским нормама.

“Имамо објекат ветеринарске инспекције, фитосанитарне инспекције, контролне терминале, терминале за путнички и теретни саобраћај. При објектима су четири јавна тоалета и један ресторан”, наводи он.

Додаје да је један објекат намијењен за шпедитере, те да ће на самом објекту бити 150 паркинг мјеста за камионе који чекају на царињење.

Трнинић, који је у петак посјетио градилиште, каже да ће стављање терминала у функцију значајно олакшати промет робе на међудржавној граници, а да ће све добити пуни смисао када буде изграђен мост.

С обзиром на то да је реалан рок за изградњу моста око три године, чак и када би тендер био расписан у септембру, то би значило да би комплетан гранични прелаз био стављен у функцију, а Бањалука повезана с аутопутем Загреб - Београд 2021. године.

Подсјећања ради, недавно смо писали да је Хрватска завршила највећи дио експропријације земљишта при мосту и прилазним путевима и да се мост налази на њиховој листи приоритета.

Укупна цијена била би око 30 милиона евра за мост, а трошкове би БиХ и Хрватска сносиле по 50 одсто. Додатних неколико десетина милиона евра биће потребно Хрватској за прилазне саобраћајнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана