Нерад правосуђа награђен са милион КМ

Жељка Домазет
Нерад правосуђа награђен са милион КМ

Сарајево - Судије и тужиоци у правосудним институцијама БиХ требало би да добију право на накнаде за трошкове превоза, одвојеног живота и топли оброк, за шта ће из буџета годишње бити потребно више од милион марака.

Предвиђено је то Приједлогом закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, који је утврдио Савјет министара БиХ на сједници у четвртак.

За спровођење овог закона, како је наведено у приједлогу Министарства правде БиХ, потребно је обезбиједити годишње 1.004.894 марке, од чега на одвојени живот и трошкове смјештаја и превоза отпада 230.425 марака, за накнаде топлог оброка 572.167, а за превоз 202.301 марка.

Накнада за одвојени живот за судије и тужиоце који су запослени у институцији удаљеној од мјеста пребивалишта више од 80 километара износила би 300 марака, а трошкови за смјештај процијењени су у износу од 400 КМ.

У измјенама закона наводи се да би накнада за трошкове превоза на посао и с посла била исплаћивана 11 мјесеци, и у просјеку би износила 53 марке, колико кошта и мјесечни купон за градски превоз. Накнада за топли оброк од шест марака дневно била би исплаћивана такође током читаве године. Осим судија и тужилаца чије ће накнаде за превоз и одвојени живот бити усклађене са другим руководиоцима и службеницима у институцијама БиХ, право на превоз и топли оброк имаће и стручно особље правосудних институција.

Иако се ове измјене закона правдане усклађивањем права судија и тужилаца са одредбама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, ради се о додатним трошковима за правосуђе за које се годишње издвајају милиони марака.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић сматра да је недопустиво за овакву неефикасност Суда и Тужилаштва БиХ издвајати додатна буџетска средства.

- Правосудне институције БиХ су у прошлој години на располагању имале 30 милиона марака, и запошљавале су 112 судија и тужилаца, док је истовремено правосуђе РС бројало 454 судија и тужилаца, а укупно су имали 60 милиона КМ. Имали су, дакле, дупло већи буџет за пет пута већи број судија и тужилаца - рекла је Мајкићева додајући да се поређењем ефикасности судова у РС и правосуђа БиХ такође долази до информација о још већој неоправданости додатног издвајања новца.

- У Суду БиХ су 53 судије примиле 6.576 предмета, а ријешено је њих 6.310, што значи да је сваки судија био задужен са 119 предмета, док је у РС радило 357 редовних и додатних судија који су у раду имали 620.987 предмета, а ријешено их је 248.000. То значи да је сваки судија ријешио 1.739 предмета. Тужилаштво БиХ имало је 59 тужилаца, а тужилаштва у РС 91 тужиоца. Тужилаштво БиХ подигло је 175 оптужница, што значи да су задужени за око три предмета, а тужиоци у РС за 49 предмета - рекла је Мајкићева додајући да су ови подаци више него алармантни.

- Однос буџета и ефикасности у правосудним институцијама на нивоу БиХ је алармантан. Давањем више новца судијама и тужиоцима за нерад правимо јаз јер ће сваком судији и тужиоцу бити занимљивије да оде у правосудне институције на нивоу БиХ јер ће за мање посла добити много више новца - рекла је она додавши да су накнаде за топли оброк, одвојени живот и превоз судија и тужилаца могле да буду намирене из већ постојећег буџета.

Дискриминација

У образложењу за доношење ових законских измјена у Министарству правде БиХ позивају се на уставни основ који забрањује дискриминацију.

- Тренутно важећи закони о платама судија и тужилаца донесени су крајем 2005. године од стране високог представника и њима нису предвиђене накнаде на име трошкова превоза, топлог оброка и одвојеног живота. Због тога је Уставни суд БиХ донио одлуку још у јануару 2013. године којом се утврђује да Закон о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ није у складу са Уставом БиХ - наводи се у образложењу законског приједлога који би требало ускоро да се нађе пред посланицима Парламента БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана