Неозбиљно понашање проширило вирус по карантину у Прњавору

Анита Јанковић Речевић
Неозбиљно понашање проширило вирус по карантину у Прњавору

БАЊАЛУКА - Неозбиљно понашање појединаца који су били смјештени у карантин у прњаворској спортској дворани “Слога” главни је кривац што се вирусом корона инфицирало 12, од укупно 21 “станара” тог објекта.

Упркос јасно прописаним карантинским мјерама понашања о којима су били информисани сви који бораве у дворани “Слога”, појединци у првим данима боравка нису озбиљно схватили препоруке, дружили су се, па чак и играли фудбал.

Епидемиолог у прњаворском Дому здравља Веселко Винчић за “Глас Српске” прича да је у карантин “Слога” у периоду од 3. до 7. априла укупно смјештена 21 особа.

- Прва група од 13 људи смјештена је у највећу просторију, а остали који су стизали сукцесивно у поменутом периоду размјештани су у мање просторије. Свима њима по доласку у карантин предочено је како се морају понашати. Речено им је да се људи из група, односно из тих одвојених просторија, не мијешају између себе и не друже, да држе социјалну дистанцу унутар своје групе и одржавају општу и репсираторну хигијену. Међутим, нису се придржавали мјера, играли су чак и фудбал - прича Винчић.

Наводи да су сви први пут тестирани 6. априла и да је тада само једна особа била позитивна на вирус корона, и будући да није имала симптоме, упућена је у Студентски центар “Никола Тесла” у Бањалуци. 

- За преосталих 20 по аутоматизму је, након што смо сазнали да је један заражен, продужен боравак у карантину за 14 дана. Тада сам разговарао с њима и упозорио их да се не смију мијешати, да морају одржавати социјалну дистанцу и поштовати друге мјере јер је ствар озбиљна - казује Винчић и наводи да су сви, према правилима струке, по други пут тестирани послије седам дана и тада су три особе су биле позитивне на “ковид 19”.

Према Винчићевим ријечима, тада је температуру добио један од станара који је био негативан на оба теста, након чега је упућен у Клинику за инфективне болести УКЦ-а РС, гдје је тестиран трећи пут и резултат је био позитиван.

- Свих тих пет првозаражених особа је било из оне прве групе од 13 људи, из једне просторије. Преосталих осам из те групе смо задражали у карантину, а других осам послали у кућни карантин на 14 дана. Из кућног карантина због повишене температуре поново је тестирана једна особа, била је позитивна, као и један њен цимер из “Слоге”, од укупно два - објашњава Винчић.

Додаје да је на трећем тестирању од преосталих осам особа у “Слоги”, пет било позитивних, а три негативне. И они су послати у кућни карантин, под контролом су епидемиолога и биће још једном тестирани.

Начелник Прњавора Дарко Томаш каже да је ова општина све урадила онако како правила медицинске струке налажу.

- Тим људима је све било обезбијеђено по прописима и били су упознати са мјерама. Колико се ко придржавао, не знам, то је питање личне одговорности. Ствар сваког појединца је како ће се понашати, не можемо ми забранити некоме да се понаша овако или онако - рекао је Томаш и додао да у Прњавору у карантинима тренутно има око 45 особа.

Ситуација под контролом

Дарко Томаш каже да је Прњавор добро одрадио посао на спречавању ширења вируса корона, истичући да је ситуација под контролом.

- Прњавор је након Бањалуке био прва локална заједница која је реаговала и предузела конкретне мјере. Све што је струка рекла да се уради, урађено је. До сада имамо укупно потврђених 18 случајева, под здравственим надзором су 94 особе, а из надзора је испраћено око 1.200 људи - казао је Томаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана