Нема смањења, али ни повећања плата у јавном сектору

Маријана Миљић
Нема смањења, али ни повећања плата у јавном сектору

Бањалука - Влада РС објелоданила је јуче стратешки план за смањење потрошње на плате у периоду од 2017. до 2019. године, којим није прецизирано да ће бити смањења плата или отпуштања радника у јавном сектору, али је превиђено стављање мораторијума на повећање њихових зарада.

Наведене мјере дио су владиног акционог плана за реализацију Реформске агенде, односно документа који је проистекао из обавеза у оквиру пута БиХ ка ЕУ. Агендом је детаљно прецизирано које реформе Влада треба да спроведе, а из тог документа и писма намјере упућеног Међународном монетарном фонду (ММФ) у склопу преговора о новом кредиту проистекао је стратешки план за смањење потрошње на плате, који је усвојен у јулу ове године. Тај план изазвао је посљедњих дана буру у јавности, након што се министар финансија Зоран Тегелтија у интервјуу "Гласу Српске" позвао на овај документ одговарајући на питање да ли ће бити смањења плата и отпуштања у јавном сектору. Одговор министра у дијелу јавности протумачен је као најава смањења плата и отпуштања, због чега је Влада објелоданила стратешки план.

У њему је наведено да је реформом политике плата у јавном сектору РС предвиђено да Влада у периоду од 2017. до 2019. године смањи учешће потрошње на плате буџетским корисницима у бруто домаћем производу (БДП) у односу на 2016, а овај процес ће започети у 2017. години.

- Основица за плате, платни коефицијент и накнаде од 2017. до 2019. неће бити повећаване. Влада ће уз подршку Свјетске банке успоставити регистар запослених, који ће бити основа за детаљну анализу сваког радног мјеста појединачно, те израдити планове за смањење броја запослених у средњем року, с циљем успостављања ефикасне јавне управе - наведено је у стратешком плану.

Реформом здравственог сектора, на којој Влада РС ради са Свјетском банком, здравствени систем и квалитет услуга биће унапријеђен. Овим реформама биће ријешени и проблеми дуговања здравства и дефинисани модели и извори финансирања здравствених установа.

- У консултацији са USAID-ом до краја марта идуће године биће завршен и процес ширења система трезорског пословања на домове здравља и болнице - наведено је у плану.

Поред тога, реформом јавних предузећа у 2017. и 2018. години, плате и накнаде запослених биће усаглашене са платама и накнадама запослених у јавној управи.

- С циљем отварања нових радних мјеста у приватном сектору планирано је смањење пореског оптерећења рада путем умањења стопе пореза доприноса. У сарадњи са ММФ-ом биће припремљен свеобухватан план умањења стопе обавезних доприноса, а њихова примјена планирана је од 1. јануара 2017. године - наведено је у стратешком плану.

Планиране мјере послужиће као основа за израду оперативног плана за смањење укупне потрошње на плате у периоду од 2017. до 2019, који ће Влада усвојити до краја ове године.

Премијер РС Жељка Цвијановић поновила је јуче да Влада ниједним документом не планира смањење броја радника и плата у јавном сектору.

- Тренутно постоји само стратешки план, којим нису дефинисани детаљи, а оперативни план за смањење јавне потрошње биће познат до краја године - навела је Цвијановићева.

Она је додала да је могуће смањити трошкове за плате, а да се не смањује износ зарада.

- То је могуће природним одливом, јер ће знатан број људи бити пензионисан - рекла је Цвијановићева.

Програмски директор Центра за истраживање и студије ГЕА из Бањалуке Огњен Ђукић сматра да је број запослених у јавном сектору превелик и да га треба смањити.

ИРБ

Жељка Цвијановић је јуче изјавила да Влада разговара са ММФ-ом о статусу и организационој структури Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС.

На питање зашто је поништен конкурс за чланове Надзорног одбора ИРБ-а, Цвијановићева је рекла да је на састанку са ММФ-ом било ријечи о ИРБ-у и да је речено да одређене ствари буду одгођене.

- Са ММФ-ом смо водили преговоре на који начин треба структурисати ИРБ, успоставити њене органе, пуну одговорност банке за све активности и све оно што се одобрава на нивоу ИРБ-а без било какве везе са Владом или неком другом установом - истакла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана