Нема основа за преузимање случаја убиства Леутара

Срна
Нема основа за преузимање случаја убиства Леутара

Сарајево - Тужилаштво БиХ саопштило је да нема основа да од Кантоналног тужилаштва Сарајево преузме надлежност у случају убиства Јозе Леутара 1999. године.

Тужилаштво БиХ је, како објашњавају, у договору са бившим главним кантоналним тужиоцем Нивес Каневчев затражило фотокопије предмета ради увида у спис предмета.

Према договору Кантонално тужилаштво Сарајево доставило је тражене списе на разматрање и евентуално преузимање надлежности.

Из Тужилаштва БиХ наводе да након детаљног разматрања списа и материјала није нађен основ за преузимање надлежности, те да су враћени достављени списи.

"Са Кантоналног тужилаштва Сарајево никада није пренесена надлежност на Тужилаштво БиХ, које никада није преузело предмет, нити је донијело наредбу о провођењу истраге, нити предузимало истражне радње", наводе из Тужилаштва БиХ. 

Тужилаштво БиХ подсјећа да је овај предмет правоснажно окончан 2004. године против тада оптужених особа када је Врховни суд Федерације БиХ потврдио ослобађајућу пресуду која је изречена у поступку вођеном у Кантоналном тужилаштву и Кантоналном суду у Сарајеву. 

"Након ослобађајуће пресуде, настављена је истрага у Кантоналном тужилаштву Сарајево, која се води према непознатом починиоцу", наводе из Тужилаштва БиХ. 

Под аутомобил, у којем је био и замјеник министра унутрашњих послова Федерације БиХ Јозо Леутар 16. марта 1999. године постављена је експлозивна направа. Леутар је од повреда преминуо 12 дана касније.

У Кантоналном суду у Сарајеву вођен је процес против шест оптужених. 

Збоге недостатка доказа ослобођени су Доминик Илијашевић Цомо, Зоран Башић, Жељко Ћосић, Јединко Бајкуша, Иван Андабак и Маријо Миличевић. Ослобађајућу пресуду потврдио је и Врховни суд Федерације 2004. године.

Федерална телевизија објавила је да је Тужилаштво БиХ одбило да у своју надлежност преуземе случај убиства другог човјека федералног МУП-а Јозе Леутара, те да готово 16 година од атентата починиоци ни налогодавци нису пронађени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана