Неки од србачких муслимана се борили у Војсци Републике Српске

Агенције
Неки од србачких муслимана се борили у Војсци Републике Српске

Хаг - Свједок одбране Милош Милинчић рекао је у наставку суђења некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу да је током рата у БиХ већи дио муслимана и Хрвата остао у општини Србац и да су се неки од србачким муслимана борили на страни Војске Републике Српске.

Милинчић, који је у то вријеме био предсједник општине Србац, рекао је да је Србац "из економских разлога" напустило "око 60 лица несрпске националности", од укупно 897, колико их је живјело у тој општини.

Пошто му је у унакрсном испитивању тужилац Макдоналд предочио податке бањалучке Службе државне безбједности Републике Српске да је општину Србац током рата напустило "више од двије трећине Муслимана и готово трећина Хрвата", Милинчић је те податке прихватио као тачне, уз напомену да, током рата "није имао сазнања о њима" - пренијели су београдски медији.

"Чињеница је то, ја сам мислио да није већина напустила Србац. Ја знам да су људи ишли, али те податке не да нисам морао знати, него нисам ни знао", рекао је Милинчић.

Милинчић је рекао да се више од 40 муслимана из Српца борило у Војсци Републике Српске и да су 22 рањена.

Он је изјавио да је генерал Младић 1992. године подржао његов став да Србачка бригада Војске Републике Српске не улази у сукоб са сусједном општином Давор у Хрватској, иако је из ње Србац био гранатиран.

Исказ у Младићеву одбрану пред судом је почео нови свједок Душко Ћорокало из Санског Моста који ће свједочење наставити сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана