Неефикасна реализација пројекта изградње зграде ИДДЕЕА у Бањалуци

Срна
Неефикасна реализација пројекта изградње зграде ИДДЕЕА у Бањалуци

Сарајево - Пројекат изградње зграде сједишта Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ у Бањалуци и даље не тече планираном динамиком у складу са задатим регулаторним оквиром - Законом о буџету институција БиХ за 2017. годину, наводи се у ревизорском извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ о раду Агенције у прошлој години.

Ревизијом је поново утврђен изразито низак постотак реализације вишегодишњих капиталних улагања, углавном због неефикасне реализације пројекта изградње зграде за трајни смјештај Агенције, пише у извјештају.


Сагледавајући дугогодишњи проблем, ревизори су стекли утисак да и даље постоје одређене дилеме руководства Агенције како наставити реализацију пројекта, односно рад на планираној локацији - касарна “Траписти” и кориштење одобрене грађевинске дозволе или наћи алтернативна рјешења, попут тражења нове локације, што подразумијева покретање активности за прибављање потребне пратеће документације и сагласности.

Иако је изградња објекта уврштена у План набавки за 2018. годину, коначно рјешење и опредјељење није у цијелости извјесно, узимајући у обзир досадашња искуства и околности.

Дугогодишња инертност свих надлежних актера на реализацији пројекта указује и на могућу политичку димензију овог питања и одлуке да оно коначно буде ријешено, наведено је у ревизорском извјештају.

Ревизори препоручују да је потребно да све надлежне институције /Агенција, ресорно министарство и Савјет министара/ хитно предузму активности да ово питање што прије буде ријешено с обзиром на знатна средства која се годишње издвајају за закуп пословних просторија, те да закупљени пословни простор постаје све више лимитирајући фактор даљем развоју институције /дислоцираност организационих јединица, услови рада и друго/, као и на чињеницу да су средства за ову намјену углавном обезбијеђена у буџету.

Од кључне је важности да Агенција што прије почне реализацију пројекта да би биле смањене или потпуно елиминисане економске и друштвене посљедице тренутног стања.

Потребно је успоставити контролне механизме који би обезбиједили примјену начела ефикасности у реализацији пројекта.

У ревизорском извјештају се упозорава да организација унутрашње ревизије није извршена у складу за законском легислативом која регулише ову област, што је уједно и нереализована препорука из ревизорског извјештаја за 2016. годину.

Ревизори указују и да ефикасност система наплате и сравњења прихода није на задовољавајућем нивоу, те да су присутне слабости у спровођењу поступака јавних набавки.

У извјештају се наводи да је незадовољавајући систем контроле наплате прихода, односно да он није успостављен на начин да се подаци из главне књиге упоређују са документацијом за уплате које врше непосредни корисници.

Расположива средства Агенције у 2017. години износила су 40.930.392 КМ, од чега 28.040.000 КМ за текуће издатке, а 12.890.392 КМ за капиталне издатке /укључујући и вишегодишња капитална улагања/.

Агенцији је одобрено 31.134.000 КМ, од чега 28.040.000 КМ за текуће издатке и 3.094.000 КМ за капиталне издатке.

У 2017. години Агенција је располагала пренесеним средствима за вишегодишње пројекте и програме посебних намјена од 9.796.392 КМ.

Укупно извршење буџета Агенције на крају прошле године износило је 28.149.418 КМ, што је мање од одобреног буџета за 12.780.974 КМ или што представља 69 одсто реализације буџета.

Разлика у извршењу буџета од 12.780.974 КМ највећим дијелом се односи на нереализована вишегодишња капитална улагања /10.236.740 КМ/ и набавку материјала /1.042.146 КМ/.

Укупни расходи Агенције износили су 28.149.418 КМ или 69 одсто у односу на укупно расположива средства.

Текући издаци износили су 25.563.827 КМ, капитални издаци 996.124 КМ и вишегодишња капитална улагања 1.589.467 КМ.

Утврђено је да Агенција обрачун и исплату накнаде за превоз није у цијелости извршила у складу са одлуком о висини, начину и поступку остваривања права на накнаду за превоз на посао и с посла.

Агенција је за одређени број запослених сачинила и издала рјешења о накнади за превоз на посао и с посла, иако нису поднесени захтјеви за накнаду трошкова превоза с прописаном документацијом /раднице на породиљском боловању и одређени број запослених у Агенцији/.

Анализом путних налога за службена возила уочено је да се у појединим случајевима не уписују сви тражени подаци, као што су пређени пут у километрима, вријеме поласка и повратка, стање километраже приликом сипања горива и друго.

Препоручено је да је потребно унаприједити систем унутрашњих контрола кориштења службених возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана