Недељко Чубриловић, предсједник НСРС, за "Глас Српске": Укидање ванредног стања не зависи од политичких жеља

Дарко Момић
Недељко Чубриловић, предсједник НСРС, за "Глас Српске": Укидање ванредног стања не зависи од политичких жеља

Сигурно је да нико не жели да ванредно стање потраје дужи период, па ни људи који носе политичку одговорност, али струка ће одлучити када ће оно бити укинуто, категоричан је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Према његовим ријечима, посљедња сједница републичког парламента, која је одржана прије тачно мјесец дана, одржана је у правом тренутку и с циљем заштите здравља становништва.

- Овдје је на вријеме препозната потреба увођења ограничења и НСРС је пренијела дио овлашћења на предсједника Републике, који сада носи највећу одговорност.

ГЛАС: Када се може очекивати укидање ванредног стања?

ЧУБРИЛОВИЋ: То не зависи од политичких жеља и воље појединих политичких групација или странака. Како струка буде вршила оцјене стања, тако ће се доносити и одговарајуће одлуке, а слушајући струку, могуће је постепено попуштање за петнаестак дана, али није реално да ће бити дозвољена колективна окупљања.

ГЛАС: Постоји ли потреба за сједницом због неке материје за коју је боље да прође посланичку расправу него да буде регулисана уредбом?

ЧУБРИЛОВИЋ: Имајући у виду да је у питању здравље нашег становништва, ефикасније је да се одређена питања регулишу уредбама. За одржавање једне сједнице ангажује се укупно око 200 људи, рачунајући и посланике, због чега је тешко спровести све прописане мјере, а не би било добро да НСРС буде нови кластер. Што се тиче редовних скупштинских материјала, ми смо до краја марта требали да усвојимо програм рада за ову годину у којем су 93 законска рјешења и око 70 тематских цјелина, али ништа није такве природе да не може сачекати.

ГЛАС: Из опозиције упућују примједбе да се одржавају сједнице локалних скупштина, а не може да се одржи сједница НСРС?!

ЧУБРИЛОВИЋ: Погледајте под којим условима се одобрава одржавање сједница локалних парламената?! Некима се одобрава, некима не одобрава, тако да такве примједбе не сматрам оправданим.

ГЛАС: Како оцјењујете мјере које се доносе у ФБиХ?

ЧУБРИЛОВИЋ: Не бих се много бавио ФБиХ, поготово ако се узму изјаве неких њихових политичара који говоре да се Српска много ревносније носи са ситуацијом.

ГЛАС: Али јавна је тајна да су људи који су се враћали из иностранства у БиХ улазили преко граничних прелаза у ФБиХ и тако избјегавали обавезне карантине?

ЧУБРИЛОВИЋ: То сте у праву и то је посебан проблем сада након укидања карантина у ФБиХ, јер се отежава праћење ситуације и у РС, али министар здравља РС Ален Шеранић већ је најавио да ће бити донесене одлуке о томе како спроводити мјере с обзиром на укидање карантина у ФБиХ. У сваком случају, и даље остају на снази рјешења инспектора која путници добијају на граници, а до свијести људи је да ли ће се они пријавити у својој локалној заједници и потом ићи у заједнички карантин или кућну изолацију. Тамо гдје је развијенија свијест и гдје влада дисциплина, тамо су и резултати. Наши грађани су у огромном проценту дисциплиновани, али увијек има неодговорних и због њих ће се морати тражити и друга рјешења.

ГЛАС: Какве мјере ће се предузимати с циљем превазилажења економских посљедица пандемије?

ЧУБРИЛОВИЋ: Сама ријеч пандемија говори да нема парцијалног рјешења на нивоу једне земље или једне заједнице, већ да цијели свијет мора да тражи рјешења. Економски моћније земље припремају огромна средства за подршку привреди и свакако ћемо и ми морати то да радимо. Неке мјере су већ донесене, као што је подршка онима који су директно погођени одлукама о забрани рада, а неке мјере и програми подршке се припремају.

ГЛАС: У јавности је било дискусије у вези с локалним изборима који треба да буду одржани 4. октобра. Какав је Ваш став?

ЧУБРИЛОВИЋ: Као предсједник ДЕМОС-а, сматрам да би избори требало да се одрже када је планирано. Овдје је проблематичан рад Централне изборне комисије БиХ због незаконитог избора српских чланова ЦИК-а. То може додатно да закомпликује ситуацију, али изборе свакако треба одржати.

Нема тајни

ГЛАС: Зашто је посебна сједница на којој је донесена одлука о проглашењу ванредног стања била затворена за јавност?

ЧУБРИЛОВИЋ: Једини разлог је здравље људи који учествују на сједници како она не би постала нови кластер, а сами знате какво је тада било стање у Бањалуци. Није затворена да би се било шта сакрило, јер нема апсолутно никаквих тајни у ономе што је одлучено на тој сједници.

Без контакта

ГЛАС: Да ли сте у контакту са Марком Павићем?

ЧУБРИЛОВИЋ: Не, нисам. Не могу сад тачно да се сјетим када смо се посљедњи пут видјели, али нисмо у контакту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана