Небојша Радмановић: За стагнацију крив и Брисел

Жељка Домазет
Небојша Радмановић: За стагнацију крив и Брисел

Сарајево - Одговорност за стагнацију БиХ не лежи само на домаћим властима, него и једним дијелом на Европској унији, рекао је јуче у Сарајеву члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић.

Он је након сједнице Предсједништва, коментаришући за данас најављено представљање годишњег извјештаја ЕУ о напретку земаља западног Балкана, рекао да нема детаља о извјештају о напретку БиХ, али да је чуо да је ријеч о најлошијем извјештају до сада.

- Зашто је то тако, има о чему да прича ЕУ и овдје у Сарајеву и у Бриселу. Тачно је да смо због тога најодговорнији ми у БиХ, али сви они који сматрају да у томе нема одговорности ЕУ се варају. Брисел не води довољно рачуна о онима који желе да иду у ЕУ, него само држи предавања о томе шта нисмо испунили, а директне помоћи нема. Слично се понаша и Делегација ЕУ у БиХ - сматра Радмановић.

Додао је да БиХ стагнира или иде уназад од 2008. године.

- Тада је Европска комисија јасно казала да нам не дозвољава да аплицирамо за чланство у ЕУ, а имали смо исте услове као Црна Гора. Она је аплицирала за чланство и знамо гдје се данас налази - рекао је Радмановић.

Поручио је да, и поред свега, БиХ остаје привржена путу ка ЕУ и да нико у БиХ није оспорио тај пут, али да ће требати подстакнути оне који буду изабрани на октобарским изборима да иду брже ка испуњавању услова за чланство. 

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је јуче да је ЕУ почела да гради нове стубове политике проширења, која је више кредибилна и која прво адресира фундаментална питања.

- Овај извјештај не представља само наш допринос томе како се борити против умора од проширења, већ и против умора од реформи. Он говори како да се ангажују власти, како се побринути да грађани ових земаља осјете бенефиције процеса проширења - истакао је Филе, који ће представити извјештаје о напретку.

Радмановић је изразио задовољство ефектима учешћа делегације БиХ коју је предводио на засједању Генералне скупштине УН, а посебно састанком са генералним секретаром УН Бан Ки Муном.

- Мун се посебно интересовао за опште изборе и ситуацију након поплава. Рекао сам му да помоћ није стигла, без обзира на то што су је многи обећали - навео је Радмановић.

Предсједништво је донијело низ одлука о прихватању више споразума, а усвојен је и извјештај о извршењу буџета институција и међународних обавеза БиХ за првих шест мјесеци 2014. године. Предсједништво је покренуло поступак за вођење преговора за закључивање уговора о граници између БиХ и Црне Горе.

Исламска држава

Предсједништво јуче није дало сагласност за уступање тоне муниције и минско-експлозивних пуњења за снаге у Ираку које се боре против Исламске државе (ИС), али је задужило Министарство одбране БиХ да обави све процедуре које подразумијевају могућност издвајања муниције. Небојша Радмановић је навео да је Предсједништво, у складу са нотом САД, размотрило захтјев за уступање дијела вишка муниције. Подвукао је да Предсједништво није донијело коначну одлуку о овом захтјеву нити одлуку у вези са евентуалним приступањем БиХ међународној коалицији за борбу против ИС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана