Наставак суђења Мектићу наредне седмице

Срна
Наставак суђења Мектићу наредне седмице

САРАЈЕВО - У Суду БиХ у четвртак, 13. августа, биће настављено рочиште у предмету "Драган Мектић и други", оптуженима за злоупотребу положаја или овлаштења.

Рочиште је заказано за 13.00 часова, објављено је на интернет страници Суда БиХ.

Посљедње рочиште, које је било заказано за 16. јул, одгођено је јер сви учесници нису могли приступити због примјене мјера превенције ширења вируса корона.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против бившег министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића и још три лица због коруптивних дјела којима је причињена штета од 244.764 КМ.

Тужилаштво терети Мектића, Игора Голијанина, Самира Агића и Едина Гараплију за злоупотребу положаја приликом реализације пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је са 198.454 евра финансирала Делегација ЕУ у БиХ.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људских ресурса, као и поступке набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај на дужности министра безбједности, коју је донедавно обављао, Голијанин у својству шефа Мектићевог кабинета, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорно лице и власник Института за заштиту од пожара и експлозија.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције, која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за грубо кршење Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

На терет им је стављено и кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовање физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана