Наставак аранжмана са ММФ-ом додатно угрожен

Срна
Наставак аранжмана са ММФ-ом додатно угрожен

Бањалука - Шансе за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ додатно су угрожене након што је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио приједлог закона којим се повећавају плате полицијским службеницима на нивоу БиХ, пишу "Независне новине".

Претходно је у парламенту оборен и сет закона о акцизама, због чега су сада озбиљно угрожени и остали кредитни аранжмани.


"Независне новине" сазнају да је шеф Мисије ММФ-а за БиХ Надим Илахи, предвидјевши овакав сценарио 26. маја или три дана пред сједницу Дома народа послао упозорење на десетак адреса званичника, међу којима су предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, ентитетски премијери, министри финансија и гувернер Централне банке БиХ.

Илахи је у писму изразио забринутост због потенцијалних ефеката усвајања закона о повећању плата полицијским службеницима.

"Примили смо к знању да је Министарство финансија дало негативно мишљење 2. децембра 2016. године, које је у складу са континуираном структуралном одредницом која позива на уздржавање од повећања плата у јавном сектору", упозорио је Илахи.

Он је додао да би ово повећање значило издвајање додатних осам до девет милиона КМ из буџета, што би изискивало и нове преговоре са ММФ-ом о програмским циљевима.

Лист наводи да је ово озбиљно упозорење ММФ-а игнорисано. "Иако зна какве то политичке посљедице може произвести, предсједавајући Савјета министара БиХ /Денис Звиздић/ сам је пристао на повећање плата полицији", пишу "Независне новине".

Предсједник Синдиката радника Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Данијел Илић рекао је да власти БиХ сада први пут нуде нешто конкретно, додајући да је полицијским службеницима веома битно да је овај закон усвојен.

"Независне новине" наводе да су лоше стране новог закона пријетње ММФ-а дефинитивним одустајањем од даљег кредитирања, губљење кредибилитета код међународних институција, издвајање из буџета додатних осам до девет милиона КМ, као и могућност да грађани буду највећа колатерална штета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана