Начелника Маглаја не забрињава све већи број селефија и вехабија

Аваз
Начелника Маглаја не забрињава све већи број селефија и вехабија

Маглај - Да је село Ошве надомак Маглаја постало база Исламске државе (ИС) у БиХ, како се то тврди у анализи британског листа "Мирор", или у најмању руку подручје гдје се регрутирају страни борци, локална власт и полиција још не желе говорити.

Ипак, све учесталија куповина земљишта коју врше особе селефијске или вехабијске позадине побудила је пажњу безбједонсоних агенција и полиције. Из Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) навели су да је ово село под присмотром, а поготово након посљедњих акција изведених на овом подручју, пише Аваз.

Акције SIPA-е

Агенција је, наиме, прошле и ове године у више наврата у оквиру акције кодног назива "Дамаск", између осталог, обављала хапшења, претресе и преглед терена у овом селу. 

Портпарол МУП-а ЗДК Алдина Ахмић изјавила је за "Аваз" да полиција прати активности особа за које се добију конкретна сазнања.

- Постоји одређен број особа које ми опсервирамо, али није било конкретних акција у смислу дјеловања полицијских снага у овом селу. Наш оперативни рад је континуиран - казала је Ахмић.

Начелник општине Маглај Мехмед Мустабашић потврдио је за "Аваз" информације о томе да "појединци заиста купују земљиште у селу Ошве".

- Али, ми за сада немамо никаквих проблема с тим особама. Ту има и доста српских повратника. Али, ситуација је мирна. Ови што су купили земљишта, они јесу постали затворена цјелина. Ипак, за сада се може рећи да представљају проблем општини - казао је Мустабашић.

Такође, не сматра да би село Ошве могло доживјети судбину Горње Маоче.

Глобални терориста

Но, према појединим извјештајима у медијима, из села Ошве забиљежен је низ одлазака на ратишта у Сирији и Ираку. Тако се наводи да је прије одласка у Сирију, у јулу 2013. године, ту живио Емрах Фојница, који је својевремено с Мевлидом Јашаревићем био оптужен за терористички напад на Амбасаду САД у Сарајеву. Фојница је погинуо прошле године на ратишту у Ираку, једнако као и Азимир Алишић, који се претходно у Ошве доселио из Санског Моста, као и Атиф Нухановић, који је у ово село дошао из Зенице.

У Ошвама је, према медијским извјештајима, живио и Амир Џинић, који се, наводно, још налази у Сирији. А на сиријско ратиште био је отпутовао с Адемом Карамујом, Емиром Алишићем и Елведином Зукићем 

У августу 2013. отишао је у Сирију заједно с Адемом Карамујом, Емиром Алишићем и Елведином Зукићем. Карамуја је био један од ухапшених у акцији "Дамаск".

Као неформални вођа у Ошвама слови Изет Хаџић, који се, пак, сада жели од свега оградити. Хаџића је својевремено као вођу у селу одредио Нусрет Имамовић, вођа селефијске заједнице у Горњој Маочи. Имамовић је постао један од десет појединаца које је прошле године амерички Стејт департмент означио као глобалног терористу.

Кржалић: Информације пласирају службе из Србије

Директор Центра за сигурносне студије (ЦСС) Армин Кржалић каже у изјави за "Аваз" да питање села Ошве у контексту тероризма не треба скидати с дневног реда те да је на сигурносним агенцијама да благовремено достављају објективне и тачне информације

- Ипак, сматрам да поједине обавјештајне службе у Србији свјесно пласирају информације којима се ствари преувеличавају те се тако интерес с питања попут референдума у РС вјешто помјера на тло ФБиХ у контексту тероризма и БиХ као погодног тла за базу ИС-а - истиче Кржалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана