На сваку затворену отворе три фирме

Драгана Орловић
На сваку затворену отворе три фирме

БАЊАЛУКА - У Републици Српској прошле године катанац је стављен на 302 фирме, али их је истовремено отворено три пута више, што је како истичу упућени, један од показатеља да се привреда опоравља.

Најновији подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ), показују да је у 2021. години у Републици Српској основано 856 предузећа. Лани је, како су навели “Гласу Српске” у АПИФ-у, отворено 155 више фирми у Српској него у 2020. години, када их је основано 701.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да је пандемија вируса корона унијела неизвјесност у многе области, али да је 2021. годину обиљежио знатан опоравак привреде, што потврђују разни параметри, а највише подаци да су многи инвеститори тада одлучили реализовати планове и отворити нова предузећа.

- Када је стигла пандемија они који су планирали отворити предузећа сачекали су с обзиром да нико није могао предвидјети у каквој ћемо се ситуацији налазити. Због тога је 2021. била година опоравка коју је већина инвеститора препознала као право вријеме за отварање посла и самим тим су се и одлучили за регистрацију предузећа - истакао је Благојевић за “Глас Српске”.

Он је нагласио да је у прошлој години евидентирана и већа вриједност инвестиција у нове технологије и у постојећа предузећа, које су у 2020. години биле готово потпуно заустављене.

- Вриједност инвестиција у привреди у 2021. износила је између 60 милиона и 70 милиона марака. И то показује да су привредници сачекали с додатним инвестирањима. Са стабилизацијом пословања почела су и додатна улагања - наводи Благојевић.

Марица Берић, руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја малих и средњих предузећа и предузетништва у Развојној агенцији РС каже за “Глас Српске” да су веома охрабрујући подаци што је лани више основаних предузећа, јер је прошла година, као и 2020. обиљежена пандемијом вируса корона.

- Очигледно да је и даље присутан предузетнички дух међу нашим становништвом. Ово је позитиван тренд, јер је упркос пандемији све више оних који се усуђују покренути бизнис и реализовати пословне идеје - истиче Берићева.

Према њеним ријечима, сличне показатеље могуће је очекивати и у овој години, јер је кроз разне мјере и олакшице створен повољнији пословни амбијент у Републици Српској.

- Надам се да ћемо у идућем периоду поред домаћих инвеститора, имати и већи број странаца који желе овдје улагати и са чијим пословањем би стигло више нових радних мјеста - казала је Берићева.

Едукација

Марица Берић каже да су приликом реализације програма подршке за почетнички бизнис установили да многи у Републици Српској посједују добре пословне идеје и да се у претходне двије године много људи усудило кренути са својим пословањем.

- Све више оних који увиђају да им је потребно боље знање и нове вјештине како би започели посао. Многи зато желе додатне едукације и савјетовања, како би са што мање ризика отпочели бизнис - наводи Берићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана