На дневном реду Домa народа само процедура, о незаконитом праћењу други пут

Дарко Момић
На дневном реду Домa народа само процедура, о незаконитом праћењу други пут

САРАЈЕВО - Приједлог измјена Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ скоро пуне двије година откако га је усвојио прошли сазив Савјета министара БиХ наћи ће се пред Домом народа БиХ, али делегати неће одлучивати о садржају закона и предложеним измјенама, већ само о томе да ли прихватају да се закон усваја по хитном поступку или по скраћеној процедури.

Парадокс лежи у томе да се ради о измјенама закона које се морају усвојити зато што је Уставни суд БиХ још 1. јуна 2017. године прогласио ништавним поједине одредбе и обавезао Парламент БиХ да усвоји измјене. Да зло буде горе, парламентарци из прошлог сазива нису у прописаном року спровели одлуку, иако је прошли Савјет министара 20. марта 2018. године предложене измјене упутио у парламентарну процедуру, због чега је Уставни суд 1. маја 2018. године “утврдио да Парламент БиХ није извршио Одлуку Уставног суда БиХ” и о томе обавијестио Тужилаштво БиХ.

Уставни суд је поступајући по захтјеву за оцјену уставности Закона о ОБА који је поднијела тадашња чланица Колегијума Представничког дома Парламента БиХ и замјеница предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто оспорио одредбе закона које се односе на ситуације “када се мјера тајног праћења не налаже на основу одлуке суда, већ на основу одобрења генералног директора Агенције, уз сагласност предсједавајућег Савјета министара”.

Саговорници “Гласа Српске” из безбједносних кругова раније су оцијенили да ОБА функционише изнад закона и без надзора још откако је суд прогласио неуставним наведене законске одредбе, јер би у свакој нормалној земљи наступио шок када би обавјештајна служба радила по неуставном закону. Наиме, након што је Уставни суд 1. маја 2017. године прогласио неуставним поједине одредбе закона, ОБА је недуго послије тога остала и без парламентарне контроле, јер је Никола Шпирић смијењен са мјеста предсједавајућег Заједничке парламентарне комисије за надзор над радом ОБА. Парламентарну контролу ОБА је добила тек 23. јануара ове године када је формирана нова заједничка комисија која је 5. фебруара одржала и прву сједницу.

Лидер Уједињене Српске и члан ове комисије из РС Ненад Стевандић каже да на првој сједници није усвојен предложени буџет ОБА БиХ, истичући да је већина чланова комисије на тај начин показала шта мисли о раду ОБА.

- Инсистирао сам на томе да сљедећој сједници комисије обавезно присуствује и директор ОБА Осман Мехмедагић и да одговара на питања и о његовој дипломи, а свакако и о томе како функционише ОБА БиХ и како се изричу мјере тајног праћења и снимања у ситуацији када су законске одредбе којима се то одређује проглашене неуставним - каже Стевандић.

Уставни суд

Уставни суд закључио је да су одредбе члана 78. став 3, 4. и 5. Закона о ОБА противне одредбама Устава БиХ Европске конвенције о људским правима зато што предсједнику Суда БиХ или судије кога он овласти дају неограничен опсег дискреције када је ријеч о продужењу важности налога за мјере тајног праћења.

- Оспорене одредбе не гарантују појединцу одговарајућу заштиту од произвољног мијешања у уставна права. Такође, оспорене одредбе не осигуравају да се мјере праћења неће уводити случајно, нерегуларно или без прописног и адекватног разматрања - наводи се у пресуди Уставног суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана