Много криваца за лоше правосуђе

Ж. Д.
Много криваца за лоше правосуђе

Сарајево - Дом народа Парламента БиХ није јуче подржао извјештај Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ за 2015. годину, на чији су рад, као и рад цијелог правосуђа, делегати изнијели велики број примједби.

Шеф Клуба српских делегата Средоје Новић из СНСД-а истакао је да у правосуђу постоји много проблема и да осим ВСТС-а одговорност за то сноси и Парламент БиХ.

- Годинама се повлачимо око реформе правосуђа и докле смо дошли, ни корак нисмо макли напријед - рекао је Новић.

Делегат Огњен Тадић из СДС-а сматра да не постоји политички договор у БиХ за рјешавање проблема у правосуђу, док је хрватски делегат Марио Караматић оптужио правосуђе да је корумпирано. Дом народа је подржао захтјев парламентарне Уставноправне комисије да Савјет министра БиХ буде задужен да у парламентарну процедуру упути приједлоге измјена релевантних закона којима би било регулисано питање објаве података о имовинским картонима носилаца судских и тужилачких функција.

Новић је током актуелног часа оцијенио да два човјека у Обавјештајно-безбједносној савјетодавној служби Савјета министара БиХ нису довољна за обављање послова.

- Поштујем њихов професионализам, али нисам увјерен да један или два човјека могу да обављају све оно што треба - рекао је Новић и оцијенио да треба предузети додатне кораке како би се омогућило да извршна власт даје смјернице Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ.

Дом народа је расправљао и о извјештају Европске комисије о БиХ за 2016. годину, а делегат из СНСД-а Небојша Радмановић оцијенио је да је лоше што је БиХ саму себе довела у позицију да расправља о ономе што су о БиХ написале бирократе из Европске комисије.

Делегати су завршили процедуре усвајања Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ. Тиме су стечени услови за објављивање у "Службеном листу БиХ" и његову примјену од половине фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана